Setari Cookie-uri

Galbenelele

Galbenelele sunt plante ornamentale de culoare galbena-portocalie care cresc in parcuri, livezi si curti. Prin incrucisare s-au obtinut diferite varietati, care au o coloratie de la galben la galben-portocaliu.

* in gastritele hiperacide se folosesc 2 cani de infuzie cu cate 2 lingurite;
* in leucoree, unde infuzia are si efecte cicatrizante, se beau 2 - 3 ceaiuri pe zi cu flori ligulate (fara capitul) si se fac spalaturi;
* in prostatite se face amestec cu urzica alba, musetel, busuioc, muguri de pin si bineinteles galbenele in proportii egale; se face decoct cu 2 lingurite/cana;
* toaletarea (spalarea) ranilor - 2 linguri/cana;
* se activeaza circulatia pielii fetei, sub forma de comprese, lotiuni si masti firbinti (2 lingurite la 1 cana);
* in igiena oculara se prepara o infuzie de galbenele, albastrele si isop in proportii egale: 2 cani cu 4 lingurite amestec.

Alte forme sub care se pot administra galbenelele sunt:

Unguentul de galbenele care contine 3 - 4 g de suc proaspat stors din flori cu 30 g de unt proaspat sau grasime (osanza) de porc topita, ambele fara sare. Se foloseste in rani, arsuri, degeraturi si psoriazis. Pasta de galbenele - se iau 5 g de tinctura cu 10 g oxid de zinc, 10 g de lanolina si 10 g vaselina si se amesteca la cald. Se foloseste in impetigo, eczeme.

Pe cale industriala din florile de galbenele se extrage uleiul volatil care se foloseste in tratamentul venelor varicoase, colitelor, enteritelor, gastroenteritelor, al afectiunilor hepatice, in psoriazis, in menstrele neregulate, menopauza, afectiuni ovariene, in luxatii, in afectiunile reumatice, in artrite, in echimoze, in tratamentul hipertensiunii (anxioase), in inflamatii ale pielii si in arsurile solare.

Un articol de Farm. Primar Mircea Teodosiu

Sursa:


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.