Setari Cookie-uri

Lamaia

Lamiia este fructul arborelui Citrus limon. Ea este foarte des intilnita in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica datorita diferitilor compusi chimici pe care ii contine. Lamiia reprezinta un exemplu in care granita dintre aliment si remediu este foarte putin vizibila.

Lamiia este fructul arborelui Citrus limon. Ea este foarte des intilnita in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica datorita diferitilor compusi chimici pe care ii contine. Lamiia reprezinta un exemplu in care granita dintre aliment si remediu este foarte putin vizibila.

In aromaterapie (terapia cu uleiuri aromatice) Aetheroleum citri (uleiul de lamiie), uleiul volatil extras din coaja de lamaie care imprima fructului mirosul sau caracteristic, se foloseste in litiaza biliara si pentru tratarea unor afectiuni hepatice. Lamaiul este originar din India, arabii fiind cei care l-au cultivat in regiunea sudica a Marii Mediterane. Sediul principal al productiei de ulei de lamiie este insula Sicilia, dar nu trebuie uitate nici centrele din insula Cipru, California si Florida.

Zeama de lamiie stimuleaza functionarea ficatului

Cind se foloseste numai uleiul de lamiie, acesta se extrage astfel: se cojeste fructul iar coaja se introduce in apa rece. A doua zi coaja se preseaza (stoarce) iar uleiul se lasa sa se depuna, apoi se decanteaza si se filtreaza. Folosind mijloacele mecanice de presare se obtine un ulei superior. Din lamiie se extrage si se foloseste sucul si uleiul. Ca remediu se foloseste mai ales sucul de lamiie, care se obtine mai usor si in cantitate mai mare (si in casa) daca tinem lamiia timp de citeva minute in apa clocotita si apoi se ruleaza fructul pe o suprafata plana, apasind cu palma.

Zeama de lamaie obtinuta prin stoarcere contine: acid citric (de aceea are gust acru), saruri minerale de calciu, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, mangan si siliciu, aminoacizi si unele zaharuri, precum si vitaminele C (in cantitate mare), A si B. Acidul citric din zeama de lamiie stimuleaza functionarea ficatului, fluidificarea si drenarea vezicii biliare, mai ales in cazurile de diskinezie, de insuficiente sau de afectiuni hepatice. Vitamina C are rol antiinfectios in viroze si stari gripale, intervenind de asemenea in fenomenele de remineralizare, de combatere a anemiei, prin formarea globulelor rosii.

Zeama de lamiie mai produce urmatoarele efecte: este tonic in astenii, datorita calciului si fosforului, fluidifiant al singelui in afectiunile venoase (varice si tromboflebite) datorita vitaminei P, mareste elasticitatea vaselor de singe si are efect pozitiv in hipertensiunea arteriala, in afectiunile aparatului cardiocirculator sau la batrini si sclerotici cu depozite de colesterol pe peretii vaselor de singe (ca adjuvant). De asemenea, este eficienta in guta, artritism, previne formarea depozitelor de urati, contribuie la cresterea vitezei de metabolizare a grasimilor si prin aceasta la scaderea greutatii corporale in curele de slabire.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.