Setari Cookie-uri

Lamaia

Lamiia este fructul arborelui Citrus limon. Ea este foarte des intilnita in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica datorita diferitilor compusi chimici pe care ii contine. Lamiia reprezinta un exemplu in care granita dintre aliment si remediu este foarte putin vizibila.

Previne formarea ridurilor

Sucul de lamiie se foloseste, dupa caz, ca atare sau sub forma de citronada. Lamiia se mai poate folosi si sub forma de decoct, astfel: se fierb 2-3 lamii intregi (bine spalate) cu un litru de apa timp de 10-15 minute, apoi se adauga in lichidul care fierbe citeva picaturi de suc de lamiie. Zeama rezultata se bea treptat in cursul zilei, eventual se indulceste, iar lamiile care au fiert se pot folosi in continuare.

Lamiile se mai pot intrebuinta si in urmatoarele situatii: pentru intretinerea pielii miinilor (zeama), carora le reda culoarea si supletea. Lamiia previne formarea ridurilor in cazul tenurilor grase. Pentru aceasta se prepara un amestec de suc de lamiie (o bucata) cu albusul de la un ou. Se amesteca bine cu lichidul rezultat se sterge si se pune o masca de doua ori pe zi, timp de 20 de minute. Se mai foloseste, de asemenea, amestecul de suc de lamiie, glicerina si colonie, in parti egale cu care se sterge fata sau se aplica masti, tot in cazul tenurilor grase.

Pentru pistrui se prepara un amestec din 200 g de otet de 9 grade si coaja de la doua lamii, se lasa sa se macereze timp de sapte zile (coaja este maruntita). Cu acest preparat se ating apoi pistruii de pe fata sau negii de pe miini de doua ori pe zi. Tot pentru pistrui se dizolva sare in sucul de lamiie si se aplica, iar cu lichidul rezultat se fac lotionari scurte sau se ating negii.

Sucul de lamaie albeste dintii

Sucul de lamaie este activ in unele afectiuni ale gurii, cum sunt aftele, stomatitele si glositele. Pentru aceasta se fac amestecuri in parti egale de zeama de lamiie si apa calduta cu care se fac gargare. Spalarea saptaminala a dintilor cu suc de lamiie duce la albirea acestora si la redarea culorii initiale, mai ales la fumatori la care dintii s-au patat cu nicotina.
In caz de migrene se pun pe timple doua felii de lamaie.

Sucul de lamiie se mai foloseste si la toaletarea ranilor si plagilor, precum si la tratarea unor eruptii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.