Setari Cookie-uri

Sevrajul nicotinic putem trece peste?

Sevrajul nicotinic, considerat de DSM-IV ca boala, reprezinta totalitatea simptomelor care apar la oprirea aportului de nicotina dupa un timp indelungat de administrare a acesteia. Aceste simptome ce formeaza ceea ce numim noi dependenta de tigari sau sevraj nicotinic pot avea intensitate mai mare sau mai mica, cu reale implicatii fiziologice sau pot fi doar induse psihologic datorita obisnuintei.

Dependenta fizica de nicotina

In aceasta situatie se incadreaza marii fumatori, cei care deja suporta probleme de sanatate importante de pe urma tigarilor (chiar daca simptomatologia acestor periclitari ale sanatatii nu este spectaculoasa, sa nu uitam ca in timp organsimul se adapteaza si omul invata sa traiasca cu boala). Acestia sunt cei care fumeaza mai multe de 15 tigari sau aproximativ peste un pachet/zi de peste 10 ani. Pentru acesti fumatori sevrajul este serios si adesea nu se poate realiza o renuntare brusca la tigari, ca in cazul dependentei psihologice. Acesti fumatori au nevoie de substituienti cu nicotina si pentru aceasta exista, de exemplu, plasturii nicotinici care elibereaza in mod constant o anumita doza strict calculata de nicotina in organism, mai exista acele tigari sarace in gudroane dar cu nicotina, gumele de mestecat cu nicotina etc. Si aceasta cantitate de nicotina din acesti substituienti trebuie micsorata in timp.

Citește și:

Ceea ce face mai dificila renuntarea la fumat in cazul acestor fumatori este faptul ca ei nu sunt doar fizic dependenti, ci si psihic, dependenta psihica fiind prima pe care au capatat-o. De aceea acesti fumatori au nevoie de vointa pentru a renunta, vointa sustinuta de diverse motivatii pe care frecvent trebuie sa si le aminteasca, precum: economiile financiare, sanatatea, reducerea simptomelor si gravitatii unor boli cardiace, pulmonare, renale, hepatice, mirosul respiratiei, pierderea timpului cu fumatul (ati calculat vreodata cat timp pierdeti pe zi cu fumatul si apoi... cam cat din viata, cat pe an? Este destul de mult). Pentru cei cu simptomatologie a sevrajului greu de suportat se recomanda cererea ajutorului specialistului, astazi exista programe speciale pentru fumatori sau, de ce nu, mergeti la medicul de familie si discutati cu acesta hotararea demna de laudat si anume aceea de a renunta la tigari. Anuntati-va toti cunoscutii si rugati-i sa incerce sa va opreasca daca va prinde incercand sa fumati. Cumparati-va ceva care sa va bucure din fiecare banut econimosit pentru ca nu ati mai fumat (acest tip de motivatie da rezultate foarte bune in special pentru femei).

Citește și:

Care sunt cauzele fumatului si de ce nu reactionam cu totii la fel in fata acestui viciu?

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.