Setari Cookie-uri

Sevrajul nicotinic putem trece peste?

Sevrajul nicotinic, considerat de DSM-IV ca boala, reprezinta totalitatea simptomelor care apar la oprirea aportului de nicotina dupa un timp indelungat de administrare a acesteia. Aceste simptome ce formeaza ceea ce numim noi dependenta de tigari sau sevraj nicotinic pot avea intensitate mai mare sau mai mica, cu reale implicatii fiziologice sau pot fi doar induse psihologic datorita obisnuintei.

Desi la o prima vedere cauzele tin mai mult de mediul social in care, la un anumit moment, persoana respectiva se afla si a inceput sa fumeze, totusi ati observat ca fiecare dintre noi reactioneaza diferit la acest stimul? Unii nu se apuca niciodata de fumat desi prietenii sau familia fumeaza, altii fumeaza insa putin, altii nu se pot lasa iar altii se lasa mai usor si tot asa. De ce toate aceste diferente? In incercarea de a gasi un raspuns cercetatorii au descoperit ca raspunsul la nicotina tine si de determinsimul genetic, mai multe gene fiind implicate in acest raspuns:
- Genele implicate in metabolismul substantelor din tigara si mai ales cele care codeaza Citocrom P450, o proteina care participa la degradarea si metabolizarea nicotine. Pentru persoanele la care aceasta proteina este sintetizata mai lent evident ca si nicotina va fi metabolizata mai lent, astfel ca ea va persista mai mult in sange, ceea ce face ca persoana respectiva sa simta mai rar nevoia de tigara si deci sa fumeze mai putin sau sa se lase mai usor.
- Genele care joaca rol in sensibilitatea senzoriala a fiecaruia (gust, miros etc), gradul de activitate mai mare al acestora creand o sensibilitate mai mare fata de tigara, o dependenta mai mare, renuntare mai grea si fumarea mai multor tigari
- Genele care codeaza receptorii nicotinici: alterarea lor duce la o dependenta mai mica si un tabagism tardiv.

Citește și:

Care sunt manifestarile sevrajului?

In mod normal, in afara agitatiei si nervozitatii in sevrajul psihic nu ar trebui sa aveti alte simptome (restul sunt mai mult induse psihic). Agitatia si nervozitatea pot atrage dupa sine insomnie, tremur periferic uneori, o agitatie care seamana cu cea data de consumul excesiv de cafea, insa aceste simptome dipar in 2 minute daca nu fumati.

In dependenta fizica sevrajul este mai sever, asociind simtptomele celui psihic, insa alaturi de acestea mai apar: tremur periferic cu transpiratii reci ale membrelor, uneori senzatie de ameteala sau lesin (nu lesinati, insa exista senzatia), marirea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii (hiperventilatia trage dupa ea mai apoi si ameteala, uneori, rar, si dureri de cap), anxietate. Se poate trece usor peste acestea daca invatati sa va linistiti, sa va relaxati in momentul in care incepeti sa le simtiti si, daca se agraveaza, sa mancati o guma cu nicotina. De obicei plasturii nicotinici care elibereaza constant nicotina va scapa de dependenta fizica de tigara, ramanand ca voi personal sa scapati de cea psihica, acel sentiment ca mereu va lipseste ceva. Pot sa mai apara constipatie sau manifestari cardiace inverse, de bradicardie si hipotensiune (acestea apar mai des). Tusea de asemenea este un semn al renuntarii la tigari dar si al afectarii pulmonare.

Citește și:

Hraniti-va corect, luati vitamine si odihniti-va! Alimentatia in perioada renuntarii la fumat este importanta, ea putand inhiba sau atenua simptomatologia nervoasa adrenergica. Pentru a afla ce ar trebui sa consumati in aceasta perioada cititi articolul: “Dieta pentru fumatori”.

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.