Setari Cookie-uri

Apneea in somn sau motivul pentru care te trezesti obosita

Cum dorm oamenii astazi? De ce nu dorm femeile suficient? Cine sufera de apnee in somn? Ce impact are lipsa somnului asupra sanatatii?

Cum dorm oamenii astazi? De ce nu dorm femeile suficient? Cine sufera de apnee in somn? Ce impact are lipsa somnului asupra sanatatii?

Despre sindromul de apnee in somn

Peste 20 de milioane de adulti americani sufera de apnee obstructiva in somn (ASO) (potrivit National Sleep Foundation – Fundatia Nationala pentru Somn).

- Persoanele care sufera de apnee in somn au probleme legate de oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului, ca urmare a blocarii cailor respiratorii superioare. Colapsul cailor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescentelor de tesut sau pierderii tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise.

-Fiecare oprire a respiratiei poate dura intre 10 secunde si mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scadere a aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce intre 5 si 30 de ori sau chiar mai mult pe ora. Acestea tensioneaza inima si pot conduce la o serie de probleme grave de sanatate
(Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Citește și:

Simptome

-Sforait tare, disruptiv
-Gafait sau inecat in timpul somnului
-Stare de somnolenta excesiva in timpul zilei
-Alte semne de apnee in somn pot include:
-Dureri de cap matinale
-Probleme de memorie sau invatare
- Irascibilitate
-Incapacitate de concentrare la munca
-Schimbari de dispozitie sau de personalitate; poate deprimare
-Uscaciune in gat la trezire
- Urinare frecventa in timpul noptii.
- Netratata, apneea in somn poate creste riscul de hipertensiune arteriala, atac cardiac, atac vascular-cerebral, obezitate si diabet, creste sau agraveaza riscul de insuficienta cardiaca, face mai probabile bataile neregulate ale inimii si creste riscul de accidente la munca sau in trafic. (Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Constatari recente (2010)

Un studiu de cohorta privind sanatatea cardiaca in somn (Sleep Heart Health) a documentat impactul pe termen lung al ASO netratata asupra riscului de atac vascular-cerebral si boli cardiovasculare. Studiul a analizat incidenta atacurilor ischemice la pacientii cu apnee in somn netratata, pe un esantion bazat pe comunitate (N=5422) de barbati si femei, care au fost evaluati pentru apneea in somn apoi urmariti in medie timp de 8,7 ani. Barbatii cu ASO moderata – severa au avut un risc de aproape trei ori mai mare de atac ischemic (Redline at al. Obstructive Sleep Apnea Hypopnea and Incident Stroke: the Sleep Heart Health Study AJRCCM 2010).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.