Setari Cookie-uri

5 Curiozitati fascinante despre hormonii tai!

Hormonii sunt considerati mesageri la distanta in organismul nostru, facand posibila comunicarea intre sistemul nervos si alte tesuturi, precum si reglarea diverselor activitati celulare.

Hormonii ne pot determina caracterul

curiozitati despre hormoni si glande endocrine, caracter

Foto @ shutterstock_9898381

Astazi se cunoaste deja ca hormonii sunt implicati in determinarea caracterului, ca il influenteaza si il modeleaza.

Materialul genetic nu este suficient fara un sistem endocrin care sa ii sustina manifestarea. De exemplu o persoana cu inteligenta medie conform genelor nu se poate dezvolta normal in cazul unei insuficiente a glandei tiroide in copilarie pentru ca fara hormonii tiroidieni sistemul nervos nu se poate matura – rezultant un “cretinism endocrin”. Si ca tot am adus in discutie acest aspect, este indicat la nastere sa verificati functia tiroidiana a copilului, chiar daca in tara noastra acest test nu este de screening ca in alte tari mai dezvoltate.

curiozitati despre hormoni si glande endocrine, cretinism

Foto @ shutterstock_7723726

Mai mult decat atat, Cannon a demonstrat in lucrarile sale ca hormonii catecolaminici intervin cert in generarea reactiilor de tip furie-atac si frica-fuga.

Citește și:

In zilele noastre cercetarile endocrinologie au avansat atat de mult, incat s-a constatat ca hormonii au actiuni diferite in functie de locul unde sunt aplicati. De exemplu in creier nu ajung toate substantele pentru ca sistemul circulator din creier este unul special care nu lasa sa treaca prin peretii vaselor in creier decat anumite substante, astfel unii hormoni nu ajung deloc in creier. Dar cercetarile au aratat ca daca unii hormoni sunt injectati direct la nivelul sistemului nervos, in zone bine localizate, pot determina reactii si inca unele specifice. Asa s-a observat ca injectarea unor hormoni in lichidul cefalorahidian poate creste sinteza de dopamina, ameliorand simptomele bolii Parkinson.

Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.