Setari Cookie-uri

5 Curiozitati fascinante despre hormonii tai!

Hormonii sunt considerati mesageri la distanta in organismul nostru, facand posibila comunicarea intre sistemul nervos si alte tesuturi, precum si reglarea diverselor activitati celulare.

Deja se vorbeste astazi despre o noua abordare in psihiatrie, cea prin hormoni. S-a demonstrat de asemenea ca inlocuirea neurolepticelor cu neurohormoni sau neuromodulatori prezinta efecte mult mai specifice si mai bune!

curiozitati despre hormoni si glande endocrine, fericire

Foto @ shutterstock_85370383

Colecistokinina de exemplu care are rol in miscarile tubului digestiv pentru a facilita digestia si progresia bolului digestiv - are rol de a inhiba foamea daca este folosita la nivel cerebral – posibil tratament in bulimie sau obezitate?

La fel s-a demonstrat deja efectul analgezic (de reducere a durerii) si euforizant al opioidelor endogene – endorfine si enkefaline – utile in stimularea activitatii si rezistentei in conditii de stres.

curiozitati despre hormoni si glande endocrine, roluri vitale

Foto @ shutterstock_73337881

Hormonii ne salveaza viata cand suntem in pericol

Sistemul endocrin impreuna cu sistemul nervos, sau daca doriti sistemul neuroendocrin cum este mai corect sa il numim in zilele noastre – poate activa o cascada de reactii atunci cand organismul uman se afla in stres major: cresc bataile inimii, creste forta musculara astfel incat omul poate alerga la viteza incredibila, cresc simturile, scade circulatia din zonele “nevitale”, creste acuitatea vizuala etc.

Citește și:

Totodata in stres (psihic sau organic, de exemplu stresul operator) intervin hormoni precum cortizolul – hormoni cu rol vital! Astfel organismul se poate adapta conditiilor de stres.

Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.