Setari Cookie-uri

Analize medicale pentru COLESTEROL si alte grasimi din sange

Stiati ca in sangele nostru circula mai multi nutrienti, intr-o stare chimica ce permite cedarea acestora tesuturilor? Printre acesti nutrienti circula si molecule de grasimi importante pentru metabolismul lipidic.

Si ca o legatura intre aceste informatii, trebuie sa stiti ca diabetul zaharat accelereaza mult evolutia bolii aterosclerotice, astfel ca la aceleasi valori anormale ale lipidelor din sange, un pacient cu diabet are risc mult mai mare de a suferi un stop cardiac sau accident vascular cerebral decat un pacient fara diabet. Din pacate varsta nu reprezinta tocmai un factor protectiv, se cunosc infarcte miocardice si la varste tinere pe fondul dislipidemiilor.

Tot trigliceride marite gasim si in ceea ce se numeste sindromul metabolic sau sindromul x, manifestat prin colesterol marit, tensiune arteriala mare (hipertensiune), diabet zaharat si obezitate abdominala - un cerc vicios de boli care se sustin reciproc si se potenteaza (obezitatea este considerata boala).

Studiile de specialitate preconizeaza ca o femeie din 4 cu varsta peste 35 de ani sufera de sindromul metabolic.

Citește și:

Ce putem face daca avem vaori crescute ale grasimilor din sange?

Studiile de specialitate arata ca sportul moderat este un factor cu capacitate majora de reducere a riscului cardiovascular. Accentuam ideea de sport moderat pentru ca miscarea insuficienta nu va avea aceleasi efecte protective, iar unele sporturi de performanta (sport intens) au risc cardiovascular (in special de marire a muschiului inimii - hipertrofie ventriculara. Exemplu de astfel de sporturi de performanta: gimnastica, atletismul, fotbalul, culturismul etc).

Ce inseamna efort fizic moderat? Minim jumatate de ora de miscare pe zi, iar maxim doua ore. Desigur, ne referim la exercitii fizice usoare, aerobic, dans, chiar si fitness. Pot fi si doua ore de mers, de plimbare.

Vizionare placuta


Kudika
8 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.