Setari Cookie-uri

Scapa de durerile de spate

Foarte multe persoane sufera de dureri de spate la un moment dat in decursul vietii. Durerile de spate apar de obicei in partea inferioara si sunt rezultatul de cele mai multe ori a afectarii discurilor intervertebrale. Acestea sunt niste pernite asezate intre vertebre iar atunci cand sunt supuse unor traumatisme (miscari bruste, ridicarea unor greutati etc) continutul lor herniaza si preseaza pe nervi sau pe maduva spinarii, provocand durerile de spate. Discomfortul poate merge de la o jena in regiunea lombara pana la dureri atroce de spate, dureri ale picioarelor, incapacitate de mers si amorteli.

• Sarcina. Durerea lombara apare frecvent in timpul graviditatii si dupa nastere. Aproape doua treimi dintre aceste femei acuza dureri lombare. Acestea se resimt cel mai frecvent la baza coloanei vertebrale si se datoreaza pozitiei induse de sarcina ce accentueaza curbura lombara a coloanei vertebrale. Practic, pentru a contrabalansa greutatea sarcinii femeile au tendinta sa stea aplecate spre spate, fapt ce duce la arcuirea excesiva a coloanei lombare. De asemenea, hormonii secretati in timpul sarcinii destind ligamentele articulare si permit pelvisului sa se dilate in timpul nasterii. Tinerea copilului in brate dupa nastere continua presiunea asupra coloanei vertebrale si poate agrava problemele dorsale. In acesta perioada trebuie evitata suprasolicitarea colonei prin ridicarea obiectelor grele, mentinerea unor pozitii vicioase, mersul pe tocuri. Pentru ameliorarea durerilor si a solicitarii coloanei se poate folosi un corset si se pot efectua exercitii indicate de un fizioterapeut.
• Miscari bruste. Coloana vertebrala permite miscari foarte ample datorita articulatiilor dintre vertebre. Insa miscarile bruste de aplecare si rotire pot produce luxatii, intinderi si rupturi de ligamente, declansand durerile dorsale.
• Eforturi prea mari. Ridicarea unor obiecte grele solicita pe termen scurt dar foarte intens coloana vertebrala, iar discul intervertebral este cel mai frecvente afasctat in aceasta situatie. Ruperea lui produce hernia de disc, iar simptomele variaza pe o plaja foarte larga, de la usor discomfort la durere vie, ce merge pe picioare, facand uneori imposibil mersul.
• Pozitii vicioase – antreneaza tensiuni asupra elementelor regiunii lombare;
• Statul prelungit in picioare sau la birou – cresc solicitarea regiunii lombare;
• Sedentarismul – produce o scadere a tonusului in musculatura lombara si este o cauza de obezitate, ambele contribuind la solicitarea coloanei cu aparitia durerilor de spate.
Citește și:

Durerea de spate poate fi insotita si de alte simptome:
• Contractura a muschilor spatelui;
• Durere care merge din regiunea lombara pe picioare;
• Durere abdominala;
• Spasme musculare;


Tratamentul durerilor de spate:

Desi afecteaza un numar foarte mare de persoane, putine dintre cazurile de durere lombara sunt grave. Cele mai mutle se vindeca in urma fizioterapiei sau tratamentului usor. Statisticile arata ca 90% dintre cei cu dureri acute se vindeca intr-o luna iar 60% se remit intr-o saptamana. Chiar si o parte dintre cei cu dureri severe, provocate de hernii de disc, se amelioreaza cu tratament conservator (nu necesita interventie chirurgicala), doar intr-o mica parte durerea persista si devien cronica.

Daca durerea nu se remite la analgezice obisnuite precum ibuprofenul sau daca este o durere brusca si severa, este necesar sa se consulte medicul. De multe ori, examenul fizic si imprejurarea in care s-a a aparut durerea orienteaza medicul asupra diagnosticului. In unele cazuri sunt necesare ale examene si investigatii:

Citește și:

• Examen ginecologic, daca se banuieste ca durerea lombara provine de la o afectiune pelvina (anexita, endometrioza, chist ovarian rupt);

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.