Setari Cookie-uri

Durerea de ovare

In zona pelvina apar frecvent dureri cu caractere variate, fie difuze, fie localizate, cu iradieri (spre exemplu in membru inferior) sau fara, periodice sau permanente, variind cu ciclul menstrual sau nu, intensificate sau nu in timpul actului sexual etc. Nu de putine ori am auzit femei de diferite varste acuzand dureri de ovare.

In zona pelvina apar frecvent dureri cu caractere variate, fie difuze, fie localizate, cu iradieri (spre exemplu in membru inferior) sau fara, periodice sau permanente, variind cu ciclul menstrual sau nu, intensificate sau nu in timpul actului sexual etc. Nu de putine ori am auzit femei de diferite varste acuzand “dureri de ovare”.

Durerea de ovare (ovariana) nu este o durere specifica pentru ca ea se manifesta intr-una din fosele iliace sau in ambele simultan, fiind o durere difuza ce poate ascunde alte cauze decat cele ovariene, astfel ca nu putem spune cu certitudine ca o femeie care acuza dureri ovariene prezinta si o patologie la acest nivel.

Durerile in zona ovarelor pot fi sau nu de provenienta ovariana, astfel ca vom trata in acest articol patologiile care cauzeaza dureri ovariene si cele care produc dureri asemanatoare, fara insa a implica ovarul.

Citește și:

Patologii ovariene care se manifesta prin durere

Endometrioza reprezinta o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin. Astfel putem gasi tesut uterin si la nivelul ovarelor.

Chistul ovarian este de multe ori asimptomatic, insa in cazurile simptomatice se poate confunda cu alte afectiuni pelvine precum endometrioze, inflamatii pelvine, sarcina ectopica sau cancer ovarian. Chiar boli digestice ca apendicita si diverticulita pot mima simptomele unui chist ovarian rupt. Durerea data de chisturi ovariene poate fi surda, constanta sau intermitenta si poate iradia pe coapse (zona mediala) sau in regiunea lombara. Poate aparea inainte de ciclul menstrual sau chair inainte de finalul acestuia. Ruperea unui chist ovarian schimba caracterul durerii, aceasta devenind acuta si de multe ori determina pacienta sa se prezinte la medic.

Citește și:

Boala inflamatorie reprezinta inflamatia unuia sau multor segmente ale tractului genital feminin: ovarita, anexita, metroovarita etc. Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si alte organe din pelvis sau abdomen, in general inflamatiile ovariene se transmit apendicelui, declansand secundar o apendicita.

Menstruatia poate produce durerea ovarului care a ovulat in luna respectiva in primii ani ai ciclului menstrual sau durerile ovarului respectiv pot sa apara in zilele ovulatiei. Daca durerile persista si se asociaza cu dereglari ale ciclului menstrual va trebui sa mergeti la medic.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.