Setari Cookie-uri

Durerea de ovare

In zona pelvina apar frecvent dureri cu caractere variate, fie difuze, fie localizate, cu iradieri (spre exemplu in membru inferior) sau fara, periodice sau permanente, variind cu ciclul menstrual sau nu, intensificate sau nu in timpul actului sexual etc. Nu de putine ori am auzit femei de diferite varste acuzand dureri de ovare.

Cea mai comuna si frecventa patologie care necesita diagnostic diferential cu patologiile ovariene si renale este apendicita. Durerea din apendicita nu are caractere specifice, ea putand fi acuta sau surda, declansata brusc sau lent, aparand ca o jena, poate iradia sau nu (pe partea anterioara a coapsei) insa se insoteste adesea de sindrom inflamator: dureri de cap (cefalee), stari de greata si varsaturi, dureri in zona gastrica, diaree, urinari frecvente, inapetenta, febra, tahicardie, intensificarea respiratiei, apatie etc. Exista unele manevre medicale ce pun in evidenta inflamatia apendiculara, insa acestea nu sunt intotdeauna eficiente si caracteristice, caci unele persoane au localizari mai inalte ale apendicelui (a fost gasit apendice si retrogastric) datorita ritmului de dezvoltare in viata intrauterina.

Citește și:

Afectiunile renale, cea mai frecventa fiind colica renala. In special femeile tinere fac “pietricele” la rinichi (calculi renali) care se elimina prin ureter si provoaca dureri in zona pelvina. Infectiile urinare joase (cistitele ) pot provoca de asemenea dureri ce pot fi confundate cu cele de ovar.

Tumori ale glandei suprarenale, survenite in general in urma sarcinii, care antreneaza si organele genitale datorita influentelor hormonilor suprarenalieni.

Alte afectiuni ale tubului digestiv: diverticulitele.

Sarcina tubara (ectopica) provoaca o durere pelvina, insa aceasta este brutala, brusc aparuta, acuta si nu cronica. Necesita tratament de urgent in cadrul unui spital. Alte cauze ginecologice de durere pelvina mai sunt: malformatii uterine, tumori benigne (fibrom), anexite etc.

Constipatia cronica poate declansa dureri in muschii pelvini, dar si alte afectiuni digestive pot fi implicate: colita, intestinul iritabil, diverticulita produc uneori dureri pelvine cu caracter mai degraba ginecologic decat digestiv. Sindromul de intestin iritabil este mai frecvent la femei decat la barbati si asociaza durere cu constipatie sau diaree.

Citește și:

Exercitii fizice sustinute, un antrenament prea puternic la sala, o lovitura sau orice alt traumatism poate produce o forma sau alta de durere. Uneori actul sexual poate produce leziuni ale vaginului si colului uterin, provocand durere.

Daca aceste dureri persista si se asociaza cu sindrom inflamator (cefalee, urinari frecvente, febra, stari de greata si voma, inapetenta, scadere ponderala etc.) nu le neglijati ci prezentati-va la medic, caci unele patologii pot reprezenta o urgenta medicala, cum sunt sarcinile extrauterine (tubare) care, daca nu sunt tratate la timp, pot finaliza prin deces. Femeia trebuie sa aiba grija de ea mereu, fiind sensibila si “pandita” de multe riscuri. Multa sanatate!

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.