Setari Cookie-uri

Durerea de ovare

In zona pelvina apar frecvent dureri cu caractere variate, fie difuze, fie localizate, cu iradieri (spre exemplu in membru inferior) sau fara, periodice sau permanente, variind cu ciclul menstrual sau nu, intensificate sau nu in timpul actului sexual etc. Nu de putine ori am auzit femei de diferite varste acuzand dureri de ovare.

Ovarul polichistic. Chisturile ovariene sunt “saculeti” plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat in timpul vietii. Majoritatea chisturilor pot produce putin discomfort sau chiar deloc, sunt inofensive si de obicei dispar de la sine in cateva luni. Devin periculoase in momentul ruperii lor, caz in care pot produce simptome foarte zgomotoase. Este important sa se cunoasca simptomele si tipurile de chisturi ovariene care pot ascunde probleme mai serioase. De aceea este bine sa se consulte medicul ginecolog periodic pentru o examinare a regiunii pelvine. Daca numarul acestor chisturi este foarte mare ori prezinta risc de inflamare sau au alte caractere pot duce la sterilitate.

Citește și:

Cancerul ovarian nu este cea mai frecventa cauza de durere, dar merita amintit pentru ca reprezinta o afectiune extrem de grava, cu evolutie fatala daca nu este descoperit la timp. Durerea pelvina din cancerul ovarian este de obicei un simptom tardiv, cand cancerul a invadat organele din jur. Durerea imbraca mai multe forme, mimand alte afectiuni ginecologice sau digestive. Cancerul ovarian este prima posibilitate care trebuie exclusa in diagnosticul durerii pelvine.

Sindromul ovarelor polichistice nu inseamna ovare polichistice ci hiperandrogenism cu anovulatie cronica. Identificarea ovarelor polichistice nu este suficienta pentru a pune un diagnostic final. 20% dintre femei au ovare polichistice, insa 5% dintre ele sufera de sindromul ovarelor polichistice. Un semnal de alarma privind acest simptom poate fi dat de: obezitate, ciclu neregulat, acnee, caderea parului, hirsutism (pilozitate excesiva tipic masculina), durere pelvina, infertilitate, diabet, hipertensiune arteriala, sangerari vaginale anormale. De cele mai multe ori asociata sindromului ovarelor polichistice este infertilitatea.

Citește și:

Alte patologii care se manifesta prin durere pelvina si care pot mima afectiuni ovariene

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.