Setari Cookie-uri

Bronz sau arsuri solare?

Expunerea la soare are ca motiv general dorinta unui bronz frumos, insa prezinta si alte beneficii, cum ar fi stimularea secretiei de viatmina D, implicata in combaterea rahirtismului la copii si a osteomalaciei la adulti (afectiuni datorate lipsei de calciu si a vitaminei D, care ii favorizeaza absorbtia la nivel intestinal). Din pacate insa, fie din neglijenta (adormirea pe plaja, copiii lasati sa se joace liber fara sa fie supravegheati si indrumati sa se joace la umbra etc), fie din dorinta de a obtine cat mai rapid un bronz inchis, multe persoane ajung sa se prezinte la medic sau in farmacii cu arsuri solare deranjante si deloc de neglijat din punct de vedere al gravitatii.

Dupa expunerea solara pot sa apara pigmentari ale pielii si totodata inrosiri ale acesteia, pielea devenind dureroasa si usor edematiata (umflata). Temperatura locala se modifca in sensul cresterii. Daca nu apar basicute, aceasta arsura poate fi considerata ca fiind de gradul I si in general tratarea poate fi efectuata la domiciliu.

Daca insa durerile sunt intense, zonele de piele au aceleasi caracteristici de mai sus insa dupa un timp apar basicute (flictene), arsura este de gradul II. Gravitatea acesteia nu consta doar in simptomatologia pe care o produce pacientului, ci si in gradul mare de deshidratatre la care predispune, modificarilor ritmului cardiac si predispozitia acelor basicute la suprainfectare. Nu le spargeti si nu le tratati cu creme naturiste, iaurt sau alte metode din “popor”, ci mergeti urgent la medic. Pentru orice manifestare ce apare adiacent acestor simptome (urinari dese, febra, frison, diaree, greata, varsaturi, ameteli etc.) prezentati-va de urgenta la medic.

Citește și:

Urmarile negative ale expunerii nesanatoase la soare

Expunerea la soare in conditii improprii sau pe o perioada de timp mai lunga are si alte efecte negative in afara arsurilor solare, cum ar fi:

  • Insolatia sau alte afectiuni provocate de temperaturile excesive
  • Probleme de vedere, leziuni ale retinei datorita luminii solare puternice (mai ales prin reflexia in apa) care pot merge pana la pierderea partiala sau totala a vederii
  • Alergii atat datorita razelor UV cat si cremelor folosite pentru protectie solara
  • Scaderea sistemului imunitar si predispozitia la infectii

Riscurile pe termen lung sunt reprezentate de:

  • Modificari ale ADN-ului unor celule cutanate, modificari ce predispun la cancer de piele
  • Agravarea unor boli cronice datorita scaderii imunitatii, cum ar fi lupus eritematos, poliartrita reumatoida, psoriazis
  • Aparitia cataractei (ca efect nociv direct al expunerii intense la soare si de-a lungul unei lungi perioade de timp); cataracta este, la randul ei, una din cauzele de aparitie a cecitatii (orbirii)
  • Imbatranirea pielii, aparitia unor pete mici, maronii si multiple in zonele de maxima expunere la soare (maini, spate, umeri, obraji), aparitia prematura a ridurilor.

Prevenirea arsurilor solare

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.