Setari Cookie-uri

Bronz sau arsuri solare?

Expunerea la soare are ca motiv general dorinta unui bronz frumos, insa prezinta si alte beneficii, cum ar fi stimularea secretiei de viatmina D, implicata in combaterea rahirtismului la copii si a osteomalaciei la adulti (afectiuni datorate lipsei de calciu si a vitaminei D, care ii favorizeaza absorbtia la nivel intestinal). Din pacate insa, fie din neglijenta (adormirea pe plaja, copiii lasati sa se joace liber fara sa fie supravegheati si indrumati sa se joace la umbra etc), fie din dorinta de a obtine cat mai rapid un bronz inchis, multe persoane ajung sa se prezinte la medic sau in farmacii cu arsuri solare deranjante si deloc de neglijat din punct de vedere al gravitatii.

Bronzul lipsit de arsuri solare este sanatos si benefic pentru organism, tocmai de aceea trebuie sa evitam afectarea pielii in timpul expunerii la soare. Pentru a preveni aceste arsuri urmati sfaturile de mai jos:

  • Expunerea progresiva la soare, in prima zi foarte putin, apoi din ce in ce mai mult, insa niciodata intre orele 10 si 16. Expunerea progresiva ajuta pielea sa devina pigmentata datorita secretiei de melanina, astfel prin pigmentare pielea devine mai protejata impotriva arsurilor solare.
  • Evitarea medicamentelor fotosensibilizante
  • Evitarea bauturilor alcoolice inainte si in timpul expunerii la soare.
  • Consumul de 2-3 morcovi cu cateva ore inaintea expunerii la soare. Morcovii contin b-caroten, substanta ce protejeaza pielea impotriva arsurilor.
  • Folositi creme protectoare cu un factor mare de protectie.
  • Purtati haine din materiale naturale (in, matase, bumbac) care sa acopere o suprafata cat mai mare a pielii (pantaloni sau fustite lungi, bluze cu maneci lungi, palarii) mai ales daca trebuie sa iesiti din casa in timpul amiezii.
  • De fiecare data cand iesiti din apa reinnoiti stratul de crema protectoare.

Cum tratam arsurile solare

Citește și:

Tratamentul la domicilui

Acesta este indicat doar in cazul arsurilo putin grave, de gradul I. Se recomanda evitarea expunerii in continuare la soare (arsurile se pot agrava) si consumul adecvat de lichide (exista riscul deshidratarii).

Puteti folosi o serie de medicamente ce au rolul de a calma durerile, starea generala de febra precum si calmarea pielii, cum ar fi:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene: Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirina.
  • Unele spray-uri cu efect calmat si care grabesc vindecare arsurilor, reducand totodata edemul (usoarele umflaturi).

Tratamentul arsurilor mai mari de gradul I (apar basicute, zonele cu arsuri se descuameaza intensa, ulcereaza, se suprainfecteaza etc) necesita prezentarea de urgenta la medic.

Tratamente naturiste pentru arsurile usoare

Diverse tratamente naturiste se pot dovedi utile in cazul arsurilor usoare:

Citește și:
  • unegera pielii cu lapte sau iaurt rece, cu ulei de menta sau levantica
  • comprese cu ceai de musetel, menta sau levantica
  • tamponarea zonei afectate cu alcool de 70 de grade
  • Amestecati zeama de la 3 lamai cu doua cani de apa rece si tamponati zona afectata. Lamaia va raci arsura, va actiona ca dezinfectant si va ajuta procesul de regenerare a pielii.
  • Dizolvati bicarbonat medical in apa calduta si aplicati solutia pe piele. Ramaneti cu ea aplicata jumatate de ora, apoi clatiti tot cu apa calduta.

Va doresc un bronz cat mai frumos si sanatos!

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.