Setari Cookie-uri

Somnul (ne) linistit

Un somn bun in timpul noptii este esential pentru activitatea de a doua zi. Adultii au nevoie de opt ore de somn neintrerupt in fiecare noapte pentru a-si mentine o stare optima a sanatatii mentale si fizice. Din pacate, foarte multe persoane nu au parte de cele opt ore de somn fortifiant si un numar din ce in ce mai mare sufera de o forma sau alta de tulburare de somn. Majoritatea raman nediagnosticate sau recurg la automedicatie si doar un numar foarte mic dintre acestea primesc ingrijire medicala corespunzatoare.

Insomnia reprezinta lipsa semnificativa a unui somn de buna calitate. Poate fi o afecatre pe termen scurt sau boala cronica. Insomnia este frecvent o consecinta a stresului zilnic, a schibarii de dus orar sau a programului zilnic, a unui program de somn neglijent, sau poate avea la baza cauze medicale si psihiatrice. Simptomele insomniei includ:
• Dificultatea de a adormi in ciuda starii de oboseala prezente;
• Necesitatea somniferelor sau consumului de alcool pentru a adormi;
• Treziri frecvente in timpul noptii;
• Trezirea foarte devreme dimineata desi senzatia de oboseala persista;
• Iritabilitate, epuizare in timpul zilei;

De cele mai multe ori insomnia poate fi controlata prin modificarea orarului zilnic, respectarea orelor de somn, inlaturarea stresului si practicarea exercitiilor de relaxare. Daca aceste metode nu au efect, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru controlul afectiunii. Alternativ, rezultate bune pot fi obtinute cu aromoterapia, acupunctura si terapia cu lumina.

Citește și:

Apneea in somn

Este o tulburare destul de frecventa, cu consecinte destul de serioase, punand chiar viata in pericol. In aceasta afectiune, respiratia se opreste sau devine foarte rara in timpul somnului. Fiecare pauza respiratorie tine de la 10 – 20 de secunde pana la peste o ora.

Cea mai comuna forma de apnee in somn este apneea obstructiva. Fluxul de aer care care trece catre plamani este insuficient iar nivelul oxigenului din sange scade pana la un anumit prag, fapt ce declanseaza o noua respiratie insotita de un sunet specific.

Simptomele pot fi foarte suparatoare. Aceste persoane sunt trezite frecvent in timpul noptii de senzatia de sufocare si de setea de aer. In functie de severitate, tartamentul este esential in controlul acestei afectiuni si se bazeaza pe schimbari ale comportamentului si stilului de viata, pe utilizarea unor dispozitive adjuvante pentru respiratie si uneori implica si chirurgie.

Citește și:

Sindromul picioarelor nelinistite

Este o disfunctie senzoriala ce induce o dorinta incontrolabila de a misca picioarele. Aceasta apare ca urmare a unor senzatii incomfortabile de amorteala si furnicaturi ce se instaleaza in timpul noptii. Miscarea picioarelor inlatura aceste senzatii, dar doar pentru o perioada scurta de timp. Simptomele acestei tulburari pot aparea si in timpul zilei cand persoana sta intinsa si se relaxeaza.

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.