Setari Cookie-uri

Somnul (ne) linistit

Un somn bun in timpul noptii este esential pentru activitatea de a doua zi. Adultii au nevoie de opt ore de somn neintrerupt in fiecare noapte pentru a-si mentine o stare optima a sanatatii mentale si fizice. Din pacate, foarte multe persoane nu au parte de cele opt ore de somn fortifiant si un numar din ce in ce mai mare sufera de o forma sau alta de tulburare de somn. Majoritatea raman nediagnosticate sau recurg la automedicatie si doar un numar foarte mic dintre acestea primesc ingrijire medicala corespunzatoare.

In tratamentul acestei tulburari de cele mai mutle ori este suficienta revizuirea stilului de viata: renuntarea la fumat, cafea, substante excitante, evitarea antidepresivelor, anticonvulsivantelor, respectarea unor ore fixe de somn, practicarea exercitiilor fizice, masajul picioarelor. In cazurile mai grave acestea trebuie combinate terapie medicamentoasa (levodopa, sedative, suplimente de fier)

Narcolepsia

Este o tulburare care induce dificultati in mentinerea starii de veghe, adica acea persoana depune efort pentru a sta treaza. O persoana cu narcolepsie poate adormi brusc in timpul zilei. Aceste “atacuri de somn” pot avea loc chiar in conditiile unui somn de calitate in timpul noptii. Modelul neobisnuit de somn al acestor persoane le afeacteaza viata sociala, de familie si chiar viata profesionala.
Simptomele narcolepsiei includ:
• Episoade intermitente si incontrolabile de somn in timpul zilei;
• Somnolenta diurna accentuata;
• Cataplexie – pierderea controlului muscular pentru perioade scurte in timpul unor emotii puternice;

Citește și:

Intrucat narcolepsia are un amre grad de afecctare nervoasa, tratamentul necesita o combinatie de medicamente, terapie comportamentala si consiliere psihologica.

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.