Setari Cookie-uri

Afectiuni de... toamna

Toamna este un anotimp frumos, romantic, plin de culori calde, pastelate, de arome si roade ale naturii. Cine nu apreciaza o plimbare pe un covor de frunze cazute? Totusi in privinta sanatatii toamna nu este un anotimp la fel de frumos pentru fiecare, caci in aceasta perioada isi fac aparitia simptomele unor patologii.

Astmul bronsic non-alergic: debutul sau este la varsta adulta (30-40 ani) aparand la indivizi care nu sunt cunoscuti cu antecedente de tip alergice, insa acre frecvent prezinta infectii ale cailor respiratorii: sinuzite, rinite, bronsite, polipi, raceli frecvente etc.

In afara acestor doua tipuri de astm bronsic mai exista si alte categorii de astm care se manifesta pe fondul unor tulburari neuro-psihice, la unii indivizi cu poredominenta nervoasa parasimpatica etc.

Cum diagnosticam astmul bronsic?

Diagnosticul de ast bronsic nu este deloc usor de pus, pacientul este supus unor teste alergice (la prafuri de casa, la polen, teste dermice, dozarea IgE etc) si unor teste respiratorii, al caror rezultat pot certifica patologia asmatica.

Cum tratam astmul bronsic?

Tratamentul profilactic consta in evitarea expunerii la agentii alergeni, iritanti sau infectiosi, aceasta putand insemna renuntarea la animalele de casa, la tigari sau chiar schimbarea locuintei, a locului de munca etc. Mai apoi tratamentul de fond consta in identificarea cauzei ce a declansat astmul si desensibilizarea bolnavului privind aceste cauze declansatoare prin diverse medicamente, bronhodilatatoare, imunostimulatoare, beta2-agonisti, corticoizi, vaccinuri specifice, aerosoli, adrenergice, anticolinergice etc. Evident, tratamentul va fi individualizat pacientului.

Citește și:

Artroza si bolile articulare

O alta patologie a carei simptomatologie se agraveaza tomana este artroza. Aceasta reprezinta o afectiune degenerativa a articulatiilor ale carei simptome apar in timp, cu mult de la initierea bolii. Boala se manifesta datorita frecarii suprafetelor articulare, care ajung in aceasta postura din diverse motive, cum ar fi un traumatism, o suprasolicitare, o infectie sau alte cauze, putand data chiar din copilarie, desi simptomele apar in viata adulta.

Boala artrozica debuteaza lent, cu dureri ce apar de obicei dupa un efort fizic intens (cedeaza la repaus), in zone cu umiditate ridicata (munte), la frig, noaptea etc.

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.