Setari Cookie-uri

Afectiuni de... toamna

Toamna este un anotimp frumos, romantic, plin de culori calde, pastelate, de arome si roade ale naturii. Cine nu apreciaza o plimbare pe un covor de frunze cazute? Totusi in privinta sanatatii toamna nu este un anotimp la fel de frumos pentru fiecare, caci in aceasta perioada isi fac aparitia simptomele unor patologii.

Tipuri de artroza:

Artroza coloanei vertebrale: cand cartilajele intervertebrale afectate se localizeaza la nivelul coloanei cervicale (gat) este foarte important diagnosticul spondilozei cervicale, caci datorita comprimarii unor artere care trec prin coloana la acest nivel si urca spre creier, acesta din urma primeste mai putin oxigen, iar manifestarile clinice pot fi atat de diverse incat se pot confunda cu alte patologii total diferite: greata, dureri de cap, ameteli, dureri de brate, de umeri, torticolis, distonie neurovegetativa (patologie asemanatoare atacului de panica, cauzat de deficitara oxigenare a creierului), pocnituri in urechi etc. De asemenea coloana mai poate fi afectata si la nivel toracal, unde sunt coastele (la nivelul plamanilor), iar prin comprimarea nervilor paraverteblrali patologia are rasunet visceral, adica la nivelul organelor interne de la nivelul toracelui si abdomenului (stomac, intestine etc). Artroza se poate manifesta si la nivelul coloanei lombare (mijloc), tot cu rasunet in organele pelvisului, dar si in picioare, cu dureri sau amorteli poate chiar de-a lungul intregului picior. Adesea in artroza colonei vertebrale se produce hernia de disc.

Citește și:

Dintre artrozele altor articulatii, cea mai frecventa este gonartroza: afectarea articulatiei genunchiului.

Cum diagnosticam artroza?

In afara semnelor si simptomelor pe care pacientul le resimtela nivelul unor articulatii (coloana vertebrala, genunchi, coate, incheietura mainii etc) diagnosticul de artroza se poate pune in urma unor investigatii cum ar fi: examenul radiologic (evidentierea ingustarii spatiului articular), Examenul lichidului inovial (lichid continut in articulatii), RMN, CT, analize de laborator care desemneaza o infectie etc.

Cum tratam artroza?

Tratamentul se poate face prin miorelaxante (relaxante musculare), antiinflamatorii, analgetice (reduc durerea), infiltratii cu antiinflamatoare steroidiene sau alte substante adjuvante. Se recomanda balneofizioterapie, masaj, reflexoterapie,acupunctura, homeopatia, gimnastica medicala etc. Din pacate nu exista o metoda sigura de curabilitate, toate acestea doar amelioreaza patologia.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.