Sevrajul nicotinic - mit sau realitate?

Multi fumatori care incearca sa se lase de fumat spun ca aceasta hotarare este greu de urmat datorita unor simptome care ii fac neputinciosi in fata dorintei de nicotina, gasind adesea ca scuza a imposibilitatii lasarii de fumat nu vointa insuficienta, ci sevrajul pe care trebuie sa il suporte.

Multi fumatori care incearca sa se lase de fumat spun ca aceasta hotarare este greu de urmat datorita unor simptome care ii fac neputinciosi in fata dorintei de nicotina, gasind adesea ca scuza a imposibilitatii lasarii de fumat nu vointa insuficienta, ci sevrajul pe care trebuie sa il suporte.

Renuntarea la fumat dezvolta o serie de simptome atat fizice cat si psihice, cumulate sub numele de sevraj nicotinic.

S-a observat insa ca persoanele reactioneaza diferit la nicotina si ca femeile, desi in majoritate se apuca de fumat mai tarziu decat barbatii, renunta mai greu iar sevrajul este mai puternic. S-a ajuns astfel la concluzia ca dependenta de nicotina si reactia organismului in cazul renuntarii la fumat prezinta o baza biologica, o serie de factori precum:
- factori genetici: genele care codifica receptorii nicotinici pot fi alterate si persoana nu va prezenta un tabagism accentuat, ci unul moderat sau tardiv. Alterate pot fi si genele care codifica proteina implicata in metabolizarea nicotinei (citocrom P450), astfel aceste persoane mentin mai mult nicotina in corp, fumand mai putin si renuntan mai usor la fumat.
- alti factori genetici ce codeaza interactiunea cu mediul si relatia cu nicotina, fiind implicati in procesul de dependenta la nicotina.

Retail jobs

Care sunt cele mai importante simptome ale sevrajului nicotinic?

Acestea sunt de doua tipuri: psihice si fizice.

Simptomele psihice

1. Reflexul de a fuma reprezinta unul din cei mai mari inamici ai renuntarii la fumat. Persoana respectiva s-a obisnuit sa asocieze majoritatea evenimentelor zilnice cu tigara: o sueta cu colegii, cafea de dimineata, depresia, bucuria, nerabdarea, nelinistea, anxietatea, in toate aceste momente fumeaza o tigara. Astfel, cand s-a hotarat sa renunte, trece prin momente foarte dificile, simtind frecvent lipsa tigarii. De aceea este nevoie ca cei care se hotarasc sa se lase de fumat sa se “pregateasca” inainte, incercand sa nu mai asocieze tigara cu niciun eveniment si sa isi anunte colegii ca vor sa se lase de fumat, cerandu-le ajutorul ca de fiecare data cand vor sa fumeze impreuna cu ei acestia sa incerce sa-i opreasca.

2. Nevoia puternica de a fuma se refera la acea pofta de tigara greu de stapanit. Aceasta senzatie se datoreaza scaderii bruste a concentratiei de nicotina din sange si dureaza doar 1-3 minute. Astfel, daca reusiti ca in acele minute sa gasiti o activitate care sa va impiedice sa fumati ati mai facut un pas spre renuntare.

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri