Setari Cookie-uri

Sevrajul nicotinic - mit sau realitate?

Multi fumatori care incearca sa se lase de fumat spun ca aceasta hotarare este greu de urmat datorita unor simptome care ii fac neputinciosi in fata dorintei de nicotina, gasind adesea ca scuza a imposibilitatii lasarii de fumat nu vointa insuficienta, ci sevrajul pe care trebuie sa il suporte.

3. Diverse stari psihice: furie, anxietate, frustrare, depresie. Acestea apar la persoanele care nu sunt suficient de pregatite sau nu au un motiv foarte puternic pentru renuntarea la fumat. De obicei aceste persoane simt ca au pierdut ceva din viata lor, ca si cum ar fi pierdut un vis, o speranta, o persoana draga.

4. Nervozitate, agitatie: aceasta stare se datoreaza scaderii unor substante provenite din tigara de la nivelul sistemului nervos central care determina toate aceste tulburari. De asemenea, pentru ca in lipsa tigarii organismul se oxigeneaza mult mai mult fiindca este suplimentat monoxidul de carbon care bloca hemoglobina, aceste persoane devin hiperactive, situatie solicitanta la inceput pentru sistemul nervos.

5. Insomnie: tot datorita cresterii oxigenarii organismul se odihneste mai bine intr-un timp mai scurt, astfel persoanele care au renuntat prezinta o perioada in care vor dormi mai putin, pana la readaptarea organismului.

Citește și:

Simptomele fizice ale sevrajului nicotinic

1. Migrene: nicotina este vasoconstrictoare, iar in lipsa ei se produce la inceput vasodilatatie, pana la reluarea mecanismelor de adaptare. Aceasta vasodilatatie se produce si la nivelul sistemului nervos central, producand durerile de cap care dureaza doar cateva zile.

2. Ameteli scurte: datorita oxigenarii cerebrale si a vasodilatatiei se poate intampla ca pentru scurte moente (in jur de o secunda) persoana care vrea sa renunte la fumat sa ameteasca. Perioada acestor emeteli este atat de scurta incat nu prezinta riscuri, insa de obicei persoanele se sperie.

3. Cresterea poaftei de manacre. Practic toate functiile amortite de nicotina incep sa se refaca, la fel se intampla si cu hipotalamusul unde se gasesc centrii foamei si ai satietatii. Totodata calitatea absorbtiei alimentelor digerate creste, motiv pentru care in prima faza este posibil ca persoanele care renunta la fumat sa se ingrase. Nu trebuie exagerat acest efect, pentru ca aceasta crestere in greutate nu va depasi 1-2 kilograme.

Citește și:

4. Tuse: pentru ca sistemul de cili de la nivelul mucoasei cailor aeriene superioare se refac, acestia incep sa scaoata afara prin tuse flegma, impuritatile care erau prezente pe mucoase. Astfel, in primele 2-3 saptamani tusea se va acutiza. De asemenea nicotina producea dilatatia cailor aeriene, facilitand mult fluxul de aer. Dupa incetarea fumatului, calibrul cailor respiratorii revine la normal, demascand o posibila patologie pulmonara, cum ar fi bronsita tabagica. Daca tusea persista o luna se recomanda prezentarea la medicul specialist pentru investigatii pulmonare.

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.