Setari Cookie-uri

Tu ai sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite (Restless Legs Syndrome RLS) este o afectiune atat de comuna in jurul nostru ale carei manifestari nu sunt spectaculoase, dureroase si nici nu sperie pecientul, mai mult seamana a lipsa de educatie, pacientii care sufera de acest sindrom fiind adesea acuzati sau intelesi gresit ca fiind nervosi ori nerabdatori. Ca sa intelegeti mai bine ce mesaj incerc sa va transmit, am sa caracterizez succint boala: nevoia irezistibila de a misca dintr-un picior (foarte rar din maini).

Sindromul picioarelor nelinistite (Restless Legs Syndrome – RLS) este o afectiune atat de comuna in jurul nostru ale carei manifestari nu sunt spectaculoase, dureroase si nici nu sperie pecientul, mai mult seamana a lipsa de educatie, pacientii care sufera de acest sindrom fiind adesea acuzati sau intelesi gresit ca fiind nervosi ori nerabdatori. Ca sa intelegeti mai bine ce mesaj incerc sa va transmit, am sa caracterizez succint boala: nevoia irezistibila de a misca dintr-un picior (foarte rar din maini).

Cum se manifesta sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite se manifesta prin nevoia imperioasa de a misca picioarele (rar mainile), iar daca pacientul incearca sa le mentina in repaus acuza senzatii neplacute de intepaturi, furnicaturi, arsuri, mancarimi, neliniste, nervozitate si chiar dureri in stadii mai avansate.

Citește și:

De regula simptomele se intensifica in timpul noptii, deregland somnul pacientului, care fie sufera de insomnii, fie nu se trezeste mai mereu odihnit.

Principalele semne si simptome sunt:

  • Nevoia irezistibila de a misca piciooarele in repaus
  • Aparitia unor senzatii neplacute (furnicaturi, junghiuri, dureri, mancarimi) care dispar la miscare
  • Miscari perioadice de flexie si extensie ale membrelor inferioare in timpul somnului
  • Insomnie si somnolenta diurna
  • Manifestarile se intetesc seara si noaptea

Cine este predispus la acest sindrom?

Din pacate orice persoana poate suferi de sindromul picioarelor nelinistite, indiferent de varsta. Nu se pot estima numeric numarul celor afectati, acestia fiind foarte multi, unii manifestand periodic aceste simtome (in stadii incipiente), fiind astfel si mai greu de identificat. S-a observat totusi ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii, formele severe sunt detinute de adulti si batrani, iar pentru cei cu mostenire genetica sindromul se manifesta inca din copilarie, dar evolueaza lent.

Citește și:

Care sunt cauzele acestui sindrom?

Din pacate cauzele nu sunt elucidate, insa s-a demonstrat implicarea factorului genetic in sindromul picioarelor nelinistite. Daca in familie unul din membrii manifesta acest sindrom, este foarte probabil ca cel putin unul dintre copii sa il dezvolte inca din perioada copilariei.

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.