Setari Cookie-uri

Tulburarile menstruale - tu stii cand ciclul menstrual este normal?

Tulburarile menstruale sunt destul de suparatoare prin simptomele pe care le asociaza, dar si prin posibilele urmari nedorite.

Ce ar trebui sa stii despre ciclul menstrual?

Ciclul menstrual reprezinta o fidela expresie a echilibrului dintre sistemul endocrin si organele genitale ale femeii, mai exact intre hipotalamus (o structura a creierului), hipofiza (“glanda mama”), ovar si uter.

Fiecare ovar elimina pe rand, in fiecare luna, un ovul ce poate fi fecundat. Daca acest ovul este fecundat si are loc sarcina, atunci se produc unele modificari hormonale care fac ca sangerarea menstruala sa nu mai aiba loc, ci uterul sa fie pregatit de sarcina.

tulburari ciclu menstrual analize medicale

Sangerarea menstruala se produce atunci cand, dupa ovulatie, ovulul eliminat nu a fost fecundat, iar “membrana uterina” se elimina pentru a fi “inlocuita” de alta "membrana" (endometru) gata sa sustina o posibila sarcina in luna ce urmeaza.

Acest ciclul al ovarului si uterului are loc in fiecare luna incepand cu menarha (prima menstruatie) si incetand in jurul varstei de 50 de ani, la menopauza.

Citește și:

Ovarul este o glanda mixta, elimina atat ovulul, cat si hormoni care influnteaza functia uterului, a sanilor, dar si pe cea a hipofizei si a hipotalamusului. Exista bucle de feedkack inhibitorii sau stimulative pentru secretia hormonilor hipotalamici, hipofizari si ovarieni, existand un echilibru intre toate aceste substante. Hormonii sunt ca niste “mesageri chimici” care fac posibila comunicarea intre toate aceste structuri, realizand un “traseu” creier-organe genitale-creier.

Ce ar trebui sa stiti despre tulburarile menstruale?

In primii ani de la menarha tulburarile menstruale pot fi fiziologice, dar apoi acestea ridica suspiciunea de boala.

Rana pe col - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.