Setari Cookie-uri

Tulburarile menstruale - tu stii cand ciclul menstrual este normal?

Tulburarile menstruale sunt destul de suparatoare prin simptomele pe care le asociaza, dar si prin posibilele urmari nedorite.

tulburari ciclu menstrual analize medicale

Principalele tulburari menstruale

Intarzierea menstruatiei si alte tulburari menstruale prin deficit

- Hipomenoreea – femeia observa o diminuare a ciclului menstrual. De obicei hipomenoreea este doar o etapa in evolutia spre amenoree de cauza ovariana sau uterina. Uneori se pot produce si scaderi ale fluxului menstrual pe fond de stres.
- Oligomenoreea si Amenoreea – reprezinta o rarire a ciclurilor menstruale, femeia sangereaza din ce in ce mai rar. Cauzele pot fi in special de natura endocrina, ovariana sau uterina. Oligomenoreea si amenoreea pot sa mai apara si in cazul tulburarilor neuro-hipotalamice, dar si in unele boli generale, cum ar fi diabetul, hemocromatoza, anorexie mintala etc.

Menstruatie abundenta sau care dureaza prea mult – despre tulburarile in exces ale sangerarilor menstruale

La normal o sangerare menstruala dureaza intre 3 si 6 zile, cu un flux mai mare in prima zi sau primele 2 zile, ca apoi sangerarea sa fie minora. Spre incheiere, sangele menstrual capata o culoare maronie, care este normala.

Citește și:

In cazul in care abundenta sangerarilor este prea mare sau numarul zilelor de menstruatie se intinde mai mult ori apar sangerari intre menstruatii, vorbim de tulburari menstruale in exces. Aceste tulburari sunt:
- Polimenoreea – ciclurile menstruale sunt mai dese si scurtate sub 21 de zile;
- Hipermenoreea si menoragia - hipermenoreea se caracterizeaza printr-un flux abundent al menstruatiei si de obicei se asociaza cu menoragia – prelungirea zilelor menstruale peste 8.
- Metroragiile – reprezinta sangerari uterine care nu sunt de natura menstruala si apar intre sangerarile menstruale.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.