Anticonceptionalele hormonale pot fi sub forma de pilule, plasturi contraceptivi, implant contraceptiv sau inel contraceptiv. Cele mai utilizate sunt pilulele contraceptive, acestea fiind folosite atat in preventia unei sarcini nedorite, cat si in influnetarea ciclului menstrual si in tratarea unor afectiuni hormonale ale femeilor.

Ce ar trebui sa stii daca iei anticonceptionale

Anticonceptionalele, ca orice tratament si nu numai care intervine in echilibrul normal al organismului, pot avea efecte adverse.

Efectele adverse ale anticonceptionalelor

Dintre cele mai cunoscute efecte adverse ale pilulelor contraceptive enumeram: - Cresterea riscului de infertilitate, - Toxicitate hepatica; - Retentie de apa in primele luni, ceea ce duce la o usoara crestere in greutate; - Tulburari ale ciclului menstrual dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor; - Cresterea riscului de cancer mamar, dar totodata prezinta protectie pentru cancerul uterin; - Cresterea sanilor, sani durerosi, senzatie de tensiune in sani; - Creste riscul bolilor cardiovasculare, riscul de tromboza si infarct pulmonar sau troboflebita; - Scad toleranta la glucoza si cresc riscul de diabet; - Pot creste riscul de cancer esofagian – medicii de speacialitate recomanda sa beti pilula cu un pahar de apa. - Pot produce tulburari gastro-intestinale: constipatie, meteorism (agitatie intestinala), greata, voma

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: