Setari Cookie-uri

Mihaela Tatu despre fibromul uterin: Am realizat ca granita dintre azi si maine este uriasa

Pe Mihaela Tatu o stim de pe ecranele televizoarelor, prezenta in special in emisiuni dedicate femeilor, emisiuni pe care le-am urmarit cu interes, dar si cu drag.

De ceva vreme, Mihaela s-a retras de pe micile ecrane, insa ramane in continuare alaturi de noi, femeile. Mihaela s-a implicat intr-o campanie de informare privind fibromul uterin, o afectiune care evolueaza rapid si cu care tot mai multe femei sunt diagnosticate.

Am aflat de implicarea in campania “Fibromul Uterin - Afla, discuta, decide!”. Ce v-a determinat sa luati aceasta hotarare?

Multele intrebari care mi-au fost puse de catre femei in diverse situatii, varstele tot mai timpurii pe care le au femeile care sufera de aceasta afectiune, nefiresc de tinere pentru a avea fibrom uterin. Apoi teama pe care o simti in momentul in care esti diagnosticata cu fibrom uterin, din cauza lipsei de informatii. Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa stie ca acum exista diverse forme de tratament pana la a apela la histerectomia totala. Iar aparitia unui fibrom nu produce obligatoriu sterilitate.

Citește și:

De cand ma stiu mi-am dorit, dintr-un sentiment de solidaritate, sa impartasesc celor din jur cate ceva din ceea ce am aflat si eu pe parcursul vietii, cateodata si ca un exemplu de "asa nu", pentru cei ce vor sa invete din... experientele altora, sa nu zicem greseli.

fibrom uterin interviu mihaela tatu

Diagnosticul de fibrom uterin nu este unul usor pentru pacienta. Cum ati reactionat la primirea unei asemenea vesti?

Am intrat intr-o stare de panica. Era si foarte mare, iar propunerea a fost de histerectomie totala. Hm...neplacut. Mai ales ca simptomele pe care le duceam pe picioare de multa vreme erau clare si extreme. Dureri intense la menstra cu hemoragii abundente, balonari, retentie de apa, o stare de indispozitie si nervozitate, iar mai tarziu anemie. Dar dupa ce m-am calmat, am hotarat sa ma informez, sa incerc inainte alte tratamente si la final, impreuna cu medicul, sa fac alegerea potrivita.

Citește și:

Care v-a fost cea mai mare temere legata de aceast diagnostic?

Cancerul. Mi-a fost teama sa nu am cancer, pentru ca la asta te gandesti atunci cand ti se spune ca ai o tumoare. Desigur, in scurt timp m-am informat si am fost informata de medici ca aceasta temere nu-si avea locul.

Cum v-a afectat viata de zi cu zi aceasta afectiune? La ce manifestari ar trebui sa fie atente femeile?

Ar trebui si voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia: cele care au uter fibromatos ar trebui sa fie cu atat mai atente, pentru ca sunt obisnuite cu sangerari mai abundente.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.