Setari Cookie-uri

9 Intrebari si Raspunsuri despre PILULA DE A DOUA ZI

Afla care sunt raspunsurile specialistilor la intrebarile cu privire la pastila de a doua zi (contraceptia de urgenta).

Interviu cu Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie:

Cele mai importante intrebari despre pastila de a doua zi

1. Cand se foloseste contraceptia de urgenta si cat de eficienta este?

Contraceptia de urgenta sau „pilula de a doua zi” este o metoda contraceptiva care se foloseste in urma unui contact sexual neprotejat sau dupa esecul unei metode contraceptive folosite, pentru evitarea unei sarcini nedorite. Prin „accident” intelegem situatiile in care: a avut loc un contact sexual neprotejat, prezervativul s-a rupt sau a alunecat, femeia a uitat sa ia una sau mai multe contraceptive regulate sau le-a luat gresit, dispozitivul intrauterin a fost expulzat si ulterior a avut loc un contact sexual neprotejat sau orice utilizare ineficienta a unei alte metode contraceptive.

contraceptia de urgenta

Pilula de a doua zi trebuie administrata in maximum 72 de ore de la contactul sexual care a determinat ingrijorari. Insa, cu cat este luata mai rapid, cu atat eficienta sa este mai mare. Astfel, in primele 24 de ore pilula are o eficienta de 95%, care scade la 58% in intervalul 49-72 de ore de la contactul sexual la care ne referim.

Citește și:

2. Care sunt beneficiile si care sunt riscurile acestui tip de contraceptie?

Pilula de a doua zi este singura solutie la care se poate apela dupa consumarea actului sexual, atunci cand nicio alta metoda de protectie nu mai poate interveni. Pilula este usor de administrat si, daca sunt respectate indicatiile de pe prospect, ne poate ajuta sa evitam o sarcina neplanificata si nedorita. Riscurile sunt asociate utilizarii incorecte. De aceea, este foarte important sa fie administrata conform prospectului si cat mai rapid. In plus, trebuie sa nu existe varsaturi in primele ore de la administrare, pentru a ne asigura ca a fost metabolizata eficient.

3. Este adevarat ca exista medicamente care neutralizeaza efectul anticonceptional al contraceptiei de urgenta?

Este posibil ca unele medicamente administrate in paralel sa accelereze metabolizarea substantei active din componenta medicamentului, reducandu-i eficacitatea. Acestea includ medicamente pentru tratamentul epilepsiei, al infectiilor fungice, unele antibiotice si medicamente din plante, pe baza de sunatoare. De asemenea, eficienta metodei poate fi restrictionata de o dieta care include suc de grepfrut.

Citește și:

Foto: contraceptia de urgenta @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.