Setari Cookie-uri

9 Intrebari si Raspunsuri despre PILULA DE A DOUA ZI

Afla care sunt raspunsurile specialistilor la intrebarile cu privire la pastila de a doua zi (contraceptia de urgenta).

4. Daca folosesc anticonceptionale si uit sa iau 1-2 pilule, risc sa raman insarcinata?

Eficienta anticonceptionalelor depinde decisiv de administrarea lor corecta. Acest lucru implica administrarea zilnica (timp de 21 de zile in cadrul unui ciclu menstrual), la aceeasi ora, a anticonceptionalului. Asadar, daca una sau mai multe pilule sunt uitate, riscul de sarcina este prezent. Daca acest lucru se intampla, este recomandat sa reluati administrarea corecta si sa folositi si o alta metoda de protectie in primele 7 zile de dupa aceasta greseala.

pilula de a doua zi

5. Nu sunt pilulele de a doua zi periculoase pentru organism, fiind ca o “bomba cu hormoni”?

Pilula de a doua zi are la baza un hormon numit levonorgestrel (substanta activa regasita si in componenta multor tipuri de pilule regulate, insa in doze diferite) care previne sau intarzie ovulatia, evitand astfel o sarcina nedorita. Pilula este metabolizata rapid si nu ramane in organism mai mult decat durata necesara pentru a-si face efectul (maximum 72 de ore). Dupa administrare, unele femei pot avea senzatii de greata sau voma, ameteli sau dureri de cap sau burta, insa aceste reactii sunt temporare.

Citește și:

6. Pilula de a doua zi schimba data menstruatiei? Ce se intampla daca nu ai menstruatie in urmatoarea luna?

Uneori, in urma administrarii pilulei este posibil ca menstruatia sa apara cu maximum 10 zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit. Apoi insa ciclul revine treptat la regularitatea de dinainte (in cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat).

7. De cate ori pe an se poate utiliza contraceptia de urgenta?

Pilula de a doua zi poate fi utilizata ori de cate ori are loc un contact sexual neprotejat sau un „accident”, cat mai repede dupa producerea acestuia. Singura observatie este aceea ca, intrucat pilula poate determina dereglarea ciclului menstrual, utilizarea frecventa poate face imposibila anticiparea urmatoarei menstruatii, ceea ce poate crea un real disconfort. In acest caz, cea mai indicata este o metoda contraceptiva pe termen lung si utilizarea pilulei de a doua zi numai in cazuri „de urgenta”.

Citește și:

Foto: pilula de a doua zi @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.