Setari Cookie-uri

Lentilele care imi distrug ochii

Pe langa conjunctivitele obisnuite sau alte mici infectii ale ochiului, exista totusi o afectiune care, daca nu este depistata precoce, duce la distrugerea definitiva a ochiului.

Pe langa conjunctivitele obisnuite sau alte mici infectii ale ochiului, exista totusi o afectiune care, daca nu este depistata precoce, duce la distrugerea definitiva a ochiului.

Ma refer aici la un parazit despre care nu stiu daca ati auzit multi, insa afectiunile cauzate de acesta nu sunt deloc rare. Parazitul implicat se numeste Acanthamoeba, iar afectiunile oculare le produce un anumit tip al acestei specii.

Ce este Acanthamoeba ?

Este o amoeba microscopica, un organism unicelular, care traieste in mediul inconjurator: pe sol si in praf, in sursele de apa proaspata dar si in lacuri, mlastini si izvoare fierbinti, in baile fierbinti sau in bazinele de inot. Acanthamoeba a mai fost gasita de asemenea si in apa de mare, in aparatele de aer conditionat, in umidificatoare etc.

Cine poate fi infectat cu Acanthamoeba ?


Din pacate oricine, indiferent de sex, varsta sau tonusul sistemului imun. Mai precis o putem gasi in aceeasi masura la tanarul sanatos precum si la persoanele imunosupresate (adica cele care au activitatea imuna foarte scazuta datorita unor infectii grave ca HIV sau leuemii etc.) ori la cele care sufera de boli cronice. Din fericire nu se cunosc cazuri in care infectia cu aceasta amoeba sa se fi facut prin transmisie de la om la om.

Desi exista si o manifestare sistemica (infectie in organism, care de multe ori este fatala si intalnita cu precadere in anumite zone geografice), voi vorbi totusi in acest articol doar despre acel tip care afecteaza ochiul, mai exact despre Acanthamoeba keratitis.

Cum ne infectam cu Acanthamoeba keratitis ?

Infectia se produce in special la purtatorii lentilelor de contact. Purtatorul se poate contamina prin manipularea improprie a lentilelor de contact, avand mainile insuficient curatite, prin infectarea lichidului in care sunt pastrate lentilele, prin folosirea unor lichide dezinfectante pentru lentile obtinute in casa de catre purtator prin amestecul unor dezinfectanti intr-un mediu insuficient purificat (nu se pot obtine acasa conditiile de siguranta dintr-un laborator).

Nerespectarea sfaturilor oftalmologului de folosire a lentilelor de contact si incalcarea regulilor descrise in instructiunile pentru folosirea lentilelor cresc foarte mult riscul infectarii cu Acanthamoeba.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.