Setari Cookie-uri

Lentilele care imi distrug ochii

Pe langa conjunctivitele obisnuite sau alte mici infectii ale ochiului, exista totusi o afectiune care, daca nu este depistata precoce, duce la distrugerea definitiva a ochiului.

Cei care poarta lentilele in bai fierbinti, in bazine de inot si piscine (Acanthamoeba rezista in apele clorinate), in dusuri etc. au sanse foarte mari de infectare cu aceasta amoeba. Acanthamoeba a mai fost gasita pasagera in flora nasala si faringiana a unor persoane sanatoase (purtatori).

Infectarea cu acest tip de Acanthamoeba nu este chiar rara, se estimeaza o infectie la aproximativ 30.000 de purtatori de lentile, comparativ cu infectia sistemica a carei incidenta este mai mare.

Infectia cu Acanthamoeba keratitis se poate lua direct din apele infectate ori prin intermediul lentilelor de contact. Odata ce acest microorganism a intrat in recipientul unde se pastreaza lentilele are toate conditiile pentru a creste si a se inmulti.

Simptomatologia infectiei oculare cu Acanthamoeba

Din pacte simptomatologia initiala seamana foarte mult cu cea a unei banale conjunctivite :

- senzatie de corp strain in ochi, de jena ;
- ochi lacrimand abundent, iar dimineata pacientul se poate trezi cu ochiul inchis si plin de secretii ;
- vedere incetosata ;
- sensibilitate la lumina ;
- durere mare a globului ocular ;
- ochi rosu.

Acanthamoeba keratitis ajunge odata cu lentilele la nivelul corneei unde, dupa o perioada incipenta cand simptomatologia este asemanatoare unei conjunctivite, evolueaza apoi spre o leziune ulcerativa a globului ocular ce duce, in final, la piederea ochiului.

Aceatsa infectie afecteaza unilateral ochii, pacientul avand doar un ochi foarte dureros, rosu si secretant.
Aproximativ 50% din pacienti acuza o durere mare in ochi, restul simtind o senzatie de corp strain, de jena.

Diagnostic

Din pacate, fiind o afectiune oculara ceva mai rara, de multe ori medicul oftalmolog este tentat sa creada ca este vorba despre o conjunctivita. Lichidele sunt clare si manifestarile oculare sunt de obiecei sub forma unei keratite nespecifice, lucru care ar trebui sa duca cu gandul ca este vorba despre o infectie parazitara.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.