Setari Cookie-uri

Lentilele care imi distrug ochii

Pe langa conjunctivitele obisnuite sau alte mici infectii ale ochiului, exista totusi o afectiune care, daca nu este depistata precoce, duce la distrugerea definitiva a ochiului.

O anamneza (discutia cu pacientul) corecta si completa poate dezvalui urmatoarele care sa duca la posibilitatea unei infectii cu Acanthamoeba : pacientul este purtator de lentile de contact, a mai avut infectie cu Acanthamoeba (aceste infectii pot fi recurente), prezinta boli cronice sau este imunosupresat (tonusul sistemului imun este foarte scazut).

Diagnisticul acestei infectii trebuie pus cat mai precoce. De obicei oftalmologii fac greseli si o confunda, cum am spus si mai sus, cu infectii herpetice, micotice (ciuperci) sau bacteriene ale ochiului. Astfel diagnosticul este intarziat, starea pacientului se inrautateste si sansele de vindecare scad cu fiecare zi ce trece.

Mai mult, faptul ca starea pacientului nu se imbunatateste la administrarea antibioticelor si a tratamentului trebuie sa ii sugereze medicului ca este vorba despre alta etiologie a infectiei, ca nu se confrunta cu bacterii sau fungi (ciuperci) ci cu Acanthamoeba. Mai grav este ca Acanthamoeba poate raspunde partial la unele tratamente, inducand si mai mult in eroare diagnosticul, caci medicul va crede ca este tratamentul corect, ca mai apoi starea pacientului sa se inrautateasca rapid si inexplicabil, fiind poate prea tarziu pentru un tratament adecvat parazitozei. Astfel ochiul infectat va fi compromis.

Infectia cu Acanthamoeba poate semana uneori foarte mult cu keratita produsa de virusul herpetic (herpes simplex keratitis), astfel ca un diagnostic diferential este greu de facut, mai ales cand infectia cu amoeba se asociaza cu o infectie herpetica. Daca ochiul nu evolueaza conform asteptarilor in urma tratamentului antiherpetic, este posibil ca infectia virala sa fie asociata cu o alta, in cazul nostru cu Acanthamoeba keratitis. Din acest exemplu se deduce ca infectia cu amoeba poate fi asociata la fel de bine si cu infectii bacteriene sau fungice.

Cum ne tratam ?

Exista tratament pentru Acanthamoeba keratitis ? Din fericre da, exista.

Daca aceasta afectiune este recunoscuta precoce, cand numai suprafata stratului cornean a fost afectata, raspunsul la tratament va fi rapid si complet. Daca insa diagnosticul corect este pus cu intarziere, un tratament intensiv ce poate dura chiar un an poate avea, dar nu intotdeauna, rezultate bune. Oricum, o astfel de infectie poate da recurente.

Tratamentul este insa unul destul de dificil, mai ales pentru persoanele imunosupresate sau pentru cei care asociaza si alte tipuri de inficetii (bacteriene, virale sau fungice). Tratamentul specific constra in administrarea de PHMB (polyhexamethylene biguanide), propamide (Brolene), clorhexidine digluconate 0.02%, polimixin B, neomicin si clortrimazol 1%. Se mai pot folosi, cu precautie insa, steroizi pentru reducerea inflamatiei.

Este indicat sa prevenim decat sa tratam

Prevenirea unei infectii oculare cu Acanthamoeba keratitis are la baza respectarea CU STRICTETE a instructiunilor de folosire a lentilelor precum si a sfaturilor oftalmologului. Atentie, chiar daca veti cumpara solutiile pentru pastrarea si dezinfectarea lentilelor, trebuie sa siti ca nu toate solutiile dezinfectante au aceeasi abilitate, cel mai bine este sa urmati indicatiile oftalmologului.


Un articol de Iulia D.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.