Comunicat de presa

DIMENSIUNEA PROBLEMEI (conform Skin Cancer Foundation)
    Cancerul de piele ucide in fiecare an peste un milion de oameni in intreaga lume. In fiecare ora un om moare de cancer de piele, mai ales de melanom malign. Un om din 55 poate face un melanom de-a lungul vietii. In fiecare an in lume incidenta melanomului malign a crescut de 3,1 ori. Din totalul cancerelor de piele 5% sunt MELANOAME MALIGNE.

Sursa foto @ shutterstock_69624148

EXPUNEREA LA SOARE
    Mai mult de 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare fara masura si fara protectie adecvata. Cea mai mare parte a mutatiilor gasite in melanom au fost produse de radiatiile UV. Riscul de melanom se dubleaza daca o persoana a suferit mai mult de 5 arsuri solare pana la 18 ani. (Skin Cancer Foundation)
RATA DE SUPRAVIETUIRE
    Rata de supravietuire a pacientilor cu melanom depistat la debut este de 99%, pe cand in formele de boala avansata scade la 15%. Desi melanomul malign reprezinta doar 5% din totalul cancerelor de piele, el este responsabil de 75% din totalul deceselor. In ultimii ani, in tarile dezvoltate s-a observat o imbunatatire a ratei de supravietuire a pacientilor cu melanom datorita depistarii bolii in forme incipiente.
SITUATIA MELANOMULUI IN ROMANIA
    In 1983 aveam 1,20 cazuri la 100.000 de locuitori

In 1998 aveam 2,16 cazuri la 100.000 de locuitori adica: - femeile au fost mai afectate decat barbatii - MM-ul reprezenta 1,13% din totalul tumorilor la om in Romania

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: