Setari Cookie-uri

Totul despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian este boala in care celulele maligne sau canceroase se dezvolta in tesutul ovarian, iar de aici tumora se extinde la alte organe vecine, odata cu intrarea bolii intr-un stadiu mai avansat. In tara noastra este considerata a patra cauza de deces din cauza bolilor canceroase la femeie. Drama acestei afectiuni consta in faptul ca este de obicei descoperita intr-un stadiu foarte avansat, cand metodele terapeutice se dovedesc ineficiente. Asta se datoreaza lipsei de simptome in stadiile incipiente sau unor simptome nespecifice, care nu determina persoara in cauza sa se prezinte la medic. Tocmai de aceea, informarea populatiei asupra gravitatii acestei boli si importantei descoperiri ei intr-un stadiu incipient este o modalitate prin care se pot salva numeroase vieti.

Este cancerul ovarian ereditar?


O femeie poate mosteni genetic un risc crescut de cancer ovarian de pe linie materna sau paterna, mai ales daca o ruda de gradul I (mama, tata, frate, sora) are sau a avut cancer ovarian, de san, de colon sau de prostata. Mai mult decat atat, femeile cu o puternica istorie familiala de cancer ovarian sunt mai predispuse sa dezvolte acest tip de cancer la varste mai tinere (sub 50 de ani). Studiile au aratat ca mostenirea unui defect al genelor BRCA1 si BRCA2 creste riscul unei femei de a dezvolta cancer de ovar cu 10% pana la 40%. In mod normal aceste gene au rolul de a preveni aparitia celulelor canceroase, insa daca o persoana mosteneste aceste gene care au suferit mutatii, devine mai susceptibila dezvoltarii cancerului ovarian sau de san.

Ce se stie sigur:

  • toate femeile au un risc mai mic sau mai mare pentru aceasta afectiune;
  • simptomele exista - ele sunt vagi si nespecifice la inceput, dar devin mai pregnanate cu trecerea timpului;
  • detectarea precoce a cancerului de ovar mareste sansele de supravietuire;
  • testul Papanicolau nu detecteaza cancerul ovarian.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul ovarian?

  • n timp ce prezenta unuia sau mai multor factori de risc mareste riscul pentru cancerul de ovar, nu inseamna neaparat ca persoana respectiva va dezvolta aceasta afectiune. Factorii de risc includ:
  • predispozitia genetica;
  • istoric personal sau familial de cancer de ovar, de san sau de colon;
  • varsta inaintata;
  • infertilitatea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.