Setari Cookie-uri

Totul despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian este boala in care celulele maligne sau canceroase se dezvolta in tesutul ovarian, iar de aici tumora se extinde la alte organe vecine, odata cu intrarea bolii intr-un stadiu mai avansat. In tara noastra este considerata a patra cauza de deces din cauza bolilor canceroase la femeie. Drama acestei afectiuni consta in faptul ca este de obicei descoperita intr-un stadiu foarte avansat, cand metodele terapeutice se dovedesc ineficiente. Asta se datoreaza lipsei de simptome in stadiile incipiente sau unor simptome nespecifice, care nu determina persoara in cauza sa se prezinte la medic. Tocmai de aceea, informarea populatiei asupra gravitatii acestei boli si importantei descoperiri ei intr-un stadiu incipient este o modalitate prin care se pot salva numeroase vieti.

Chimioterapia: Se bazeaza pe utilizarea unor medicamente care odata introduse in circulatie vor distruge celulele canceroase. Este folosita in majoritatea cazurilor ca terapie ajutatoare dupa interventia chirurgicala.

Radioterapia: Aceasta terapie foloseste raze X de inalta energie pentru a distruge celulele canceroase si a miscosa tumora.

Evolutia bolii:

Datorita faptului ca fiecare femeie diagnosticata cu cancer ovarian are particularitatile sale, este foarte greu sa se faca un prognostic general. Cancerul ovarian este una dintre bolile pentru care depistarea precoce este esentiala pentru un tratament eficient. Daca boala este diagnosticata si tratata devreme, cand cancerul nu a depasit ovarul, rata de supravietuire la 5 ani este de 90%. Din nefericire, datorita simptomelor nespecifice, care cu greu atrag atentia in stadiile precoce ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la debut. Daca boala a fost diagnosticata in stadiul III sau mai tardiv, rata de supravietuire scade dramatic, ajungand sub 29%.


Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.