Setari Cookie-uri

Totul despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian este boala in care celulele maligne sau canceroase se dezvolta in tesutul ovarian, iar de aici tumora se extinde la alte organe vecine, odata cu intrarea bolii intr-un stadiu mai avansat. In tara noastra este considerata a patra cauza de deces din cauza bolilor canceroase la femeie. Drama acestei afectiuni consta in faptul ca este de obicei descoperita intr-un stadiu foarte avansat, cand metodele terapeutice se dovedesc ineficiente. Asta se datoreaza lipsei de simptome in stadiile incipiente sau unor simptome nespecifice, care nu determina persoara in cauza sa se prezinte la medic. Tocmai de aceea, informarea populatiei asupra gravitatii acestei boli si importantei descoperiri ei intr-un stadiu incipient este o modalitate prin care se pot salva numeroase vieti.

Care sunt simptomele cancerului ovarian?


O lista cu simptome ale acestei afectiuni si modul lor de aparitie puteti gasi aici.

Care sunt testele diagnostice folosite in depistarea cancerului ovarian?


Testul Papanicolau nu depisteaza cancerul ovarian. Urmatoarele teste sunt folosite in acest scop:

  • Examenul vaginal anual pentru femeile cu varsta peste 18 ani si examenul rectovaginal pentru persoanele peste 35 de ani.

  • Ecografia abdominala: este folosita ca metoda de screening pentru aceasta afectiune. Este o medota neinvaziva, nedureroasa, ieftina, care vizualizeaza tumora.

  • Ecografia transvaginala este utilizata mai ales in cazurile cu risc crescut de cancer ovarian si in situatiile in care este necesara o mai mare acuratete in vizulizarea tumorii.

  • Teste sangvine pentru masurarea unor markeri tumorali (CA-125). Aceste teste nu sunt specifice, pentru ca exista si alte boli in afara cancerului ovarian care pot induce cresterea acestor markeri. In acelasi timp unele forme de cancer ovarian pot sa nu produca suficient CA-125 pentru a induce pozitivarea testului.

  • In cazul in care unul dintre aceste teste este pozitiv se va investiga in continuare cu metode imagistice mai performante precum tomografia sau RMN si se vor preleva probe din lichidul abdominal sau biopsii de la nivelul tumorii.

Care sunt optiunile terapeutice pentru cancerul ovarian?


Tratamentul variaza de la o pacienta la alta in functie de stadiul in care este diagnosticata boala, varsta pacientei si conditiile generale ale starii sale de sanatate. Medicii au la dispozitie trei metode terapeutice pentru lupta cu cancerul ovarian:

Interventia chirurgicala
: Chirurgia de rezectie a tumorii este principala metoda de tratament in cancerul ovarian. Are si rol diagnostic intrucat piesa rezecata este trimisa la examenul anatomo-patologic care va indica tipul tumorii, stadiul de dezvoltare si metastazele ganglionare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.