Setari Cookie-uri

Cancerul cu care lupta Patrick Swayze

Cancerul pancreatic este o maladie care nu discrimineaza. Cel putin nu dupa criteriu social. In urma cu un an, intreaga lume primea implacabil stirea ca tenorul italian Luciano Pavarotti a decedat in urma unui cancer pancreatic.

Cancerul pancreatic este o maladie care nu discrimineaza. Cel putin nu dupa criteriu social. In urma cu un an, intreaga lume primea implacabil stirea ca tenorul italian Luciano Pavarotti a decedat in urma unui cancer pancreatic.

Recent, un nou nume a intrat pe lista persoanelor celebre lovite de aceasta bola, cel mai adesea necrutatoare. Vestea ca Patrick Swayze sufera de cancer pancreatic a bulversat o lume intreaga, dar mai ales pe fanii faimosului actor si dansator. Acest fapt nu poate decat sa ne arate ca desi sunt persoane care au acces la serviciile medicale de cea mai inalta calitate, isi permit cele mai scumpe tratamente si au in jurul lor cei mai buni doctori si specialisti, iata ca nu sunt ocoliti de aceasta maladie, in fata careia suntem practic dezarmati.

Ce este pancreasul?

Pancreasul este o glanda situata in spatele stomacului care are doua functii in organism:

• secreta insulina necesara in metabolismul glucozei; aceasta componenta a pancreasului poarta numele de pancreas endocrin, iar atunci cand nu mai functioneaza se produce diabetul zaharat;

• a doua functie a pancreasului este de secretie a unor enzime implicate in procesul digestiei; cu ajutorul lor principiile alimentare din hrana sunt procesate pana la forme care pot fi absorbite in intestin si folosite de organism. Aceasta parte a glandei se numeste pancreas exocrin.

La un moment dat, din motive inca neelucidate, o celula din pancreas (in cele mai multe cazuri a pancreasului exocrin, mai exact a ductelor pancreatice) se transforma malign, adica isi pierde functia specifica si se inmulteste necontrolat, dand nastere cancerului de pancreas.

Cine poate face cancer pancreatic?

Atat femeile cat si barbatii pot dezvolta neoplasm de pancreas; afectiunea este ceva mai des intalnita la persoanele de sex masculin.

Apare cel mai adesea dupa varsta de 60 de ani, insa aceasta nu este o regula ci o statistica; si varstele mai tinere pot fi afectate.

Etiologia:

Asa cum se intampla in mazoritatea afectiunilor neoplazice, etiologia este practic necunoscuta. Studiile epidemiologice au identificat o serie de factori care pot creste sansele unei persoane de a dezvolta cancer pancreatic:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.