Setari Cookie-uri

Cancerul cu care lupta Patrick Swayze

Cancerul pancreatic este o maladie care nu discrimineaza. Cel putin nu dupa criteriu social. In urma cu un an, intreaga lume primea implacabil stirea ca tenorul italian Luciano Pavarotti a decedat in urma unui cancer pancreatic.

• fumatorii sunt mai expusi, avand un risc de trei ori mai mare de a face cancer pancreatic decat persoanele care nu fumeaza;

• consumul de alcool mareste riscul de pancreatita si cancer pancreatic;

• pancreatita cronica;

• dereglari ale metabolismului glucidic – diabetul zaharat creste riscul de cancer pancreatic. Rezistenta la insulina sau nivele ridicate de insulina sunt de asemenea factori de risc;

• obezitatea – creste riscul pentru neoplasm pancreatic;

• alimentatia cu carne, grasimi, regimul scazut in fibre, vitamina C, beta caroten;

• contactul cu solventi organici, compusi pe baza de petrol;

La acestea se adauga terenul genetic, fiind descoperite mai multe mutatii ale unor oncogene care sunt implicate in aparitia cancerului pancreatic.

Simptomele:

Diagnosticarea precoce a acestei afectiuni este dificila pentru ca simptomele sunt nespecifice si foarte variate, depinzand mai ales stadiul bolii si de portiunea din pancreas unde se dezvolta tumora: cap, corp sau coada. De cele mai multe ori apare durere in partea superioara a abdomenului care poate sa mearga in spate. Simptomele comune mai includ scaderea apetitului, pierdere importanta in greutate, colorarea galbena a pielii (icter) datorita obstructiei ductului biliar.

Icterul apare de obicei cand tumora creste si comprima ductul biliar comun, care trece partial prin capul pancreasului. De aceea tumorile de cap de pancreas produc mai frecvent coloratia galbena a pielii prin acest mecanism.

In stadiul incipient, indiferent de localizare, se manifesta sindromul dispeptic, pe primul plan fiind anorexia progresiva; mai pot aparea: balonare, constipatie alternand cu diaree, mai rar dureri in capul pieptului „in bara". Concomitent cu sindromul dispeptic, incep sa apara si semnele de „impregnare canceroasa": scadere ponderala, lipsa poftei de mancare, indispozitie, astenie, paliditate.

In stadiul manifest se accentueaza sindromul dispeptic si simptomatologia generala si apar semnele determinate de localizarea tumorii canceroase: in cazul localizarii la capul pancreasului, se instaleaza icterul, insotit de dureri in crize localizate epigastric (in capul pieptului) si iradiind in spate sau in umarul drept; in cazul localizarii la corpul pancreasului se manifestata prin dureri violente (in crize sau continue), iradiate in spate si insotite de sughit si nevoia imperioasa de scaun.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.