Setari Cookie-uri

Cancerul cu care lupta Patrick Swayze

Cancerul pancreatic este o maladie care nu discrimineaza. Cel putin nu dupa criteriu social. In urma cu un an, intreaga lume primea implacabil stirea ca tenorul italian Luciano Pavarotti a decedat in urma unui cancer pancreatic.

Intr-un stadiu avansat, simptomatologia cancerului pancreatic este caracterizata prin fenomenele clinice provocate de metastaze sau de infectii secundare.

Simptomele din stadiile incipiente pot avea multe alte cauze. De aceea cancerul pancreatic este de obicei diagnosticat intr-un stadiu avansat.

Diagnosticul:

Cancerul pancreatic este de obicei descoperit in cursul investigarii simptomelor descrise mai sus. Depistarea in faza incipienta a bolii este dificila pentru ca semnele si simptomele care atrag atentia nu apar decat in stadii avansate, cand cancerul este voluminos sau cand s-a raspandit la alte organe. In plus, datorita faptului ca pancreasul este un organ profund, inaccesibil examenului clinic, tumorile mici nu pot fi descoperite la o examinare clinica de rutina.

Din acest motiv, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca un test screening eficient, cu ajutorul caruia sa poata depista cancerul pancreatic in populatie, la debutul afectiunii. Au descoperit un marker numit CA 19-9 produs ce celulele canceroase din neoplasmul pancreatic, dar se pare ca in momentul in care concentratia acestei substante in sange este destul de mare pentru a putea fi detectata, cancerul a depasit faza incipienta.

Urmatoarele metode de investigare sunt folosite in depistarea cancerului pancreatic:

• ecografie;
• tomografie computerizata (CT);
• Rezonanta magnetica (RMN);
• Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP);
• Ecoendoscopia;
• Biopsia

Tratamentul:

Este chirurgical, in prezent singura metoda de tratament care ar putea vindeca boala. Exista mai multe tehnici chirurgicale, alegerea revenind medicului care trebuie sa tina cont de caracteristicile tumorii.
Recidivele sunt frecvente ( 85% dintre pacienti fac recidive in zona rezectiei), iar supravietuirea la 5 ani este redusa.

Alaturi de chirurgie se mai folosesc terapii adjuvante precum chimioterapia si radioterapia, acestea prelungind supravietuirea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.