Chimioterapia reprezinta o metoda terapeutica folosita in tratamentul cancerului. Ea consta in administrarea unor medicamente speciale, numite citostatice, cu scopul de a distruge celulele canceroase.
Chimioterapia nu este singura metoda de tratament folosita in cancer, desi uneori poate fi utilizata ca singura modalitate terapeutica. Ea este, de cele mai multe ori, combinata cu chirurgia de indepartare a tumorii si uneori cu radioterapia. In acest caz este denumita tratament adjuvant. Poate fi folosita inaintea operatiei, pentru a micsora dimensiunea tumorii, alteori se practica dupa interventia chirurgicala pentru a distruge celulele maligne ramase in urma rezectiei tumorale.
In functie de momentul la care le face chimioterapia, de numarul de cure si de medicamentele folosite, exista mai multe protocoale medicale utilizate, ce depind de tipul cancerului, stadiu sau raspandire.
Cum functioneaza chimioterapia?
Chimioterapia poate include si alte tipuri de medicamente decat cele citostatice, care impiedica inmultirea celulelor canceroase. Unele pot bloca efectul anumitor hormoni ce induc dezvoltarea tumorilor (tumori hormon dependete).
Ce se poate obtine cu chimioterapia?
In functie de tipul de cancer, de sediu, stadiu si evolutie, chimioterapia poate fi folosita pentru:
- Vindecarea cancerului;
- Stoparea extinderii cancerului;
- Incetinirea evolutiei cancerului;
- Distrugerea metastazelor canceroase (celule canceroase care au ajuns prin sange sau limfa in alte organe si continua sa se dezvolte acolo);
- Distrugerea celulelor canceroase care au mai ramas dupa indepartarea chirurgicala a tumorii;
- Ameliorarea sau eliminarea simptomelor cauzate de cancer, in special in terapia paleativa, cand se foloseste pentru imbunatatirea calitatii vietii unui pacient care nu poate benficia de alte tratamente pentru cancer (chirurgie).