Setari Cookie-uri

Cum sa diminuati efectele adverse ale chimioterapiei

Chimioterapia reprezinta o metoda terapeutica folosita in tratamentul cancerului. Ea consta in administrarea unor medicamente speciale, numite citostatice, cu scopul de a distruge celulele canceroase.

Cum se face chimioterapia?


Chimioterapia consta in administrarea pe diferite cai a medicamentelor citostatice, la anumite intervale, cu o anumita frecventa, toate acestea fiind stabilite de medicul curant in functie de tipul de cancer, de starea de sanatate a persoanei respective si alti parametrii. Se poate face intravenos, oral, intramuscular sau localizat.

Chimioterapia se mai poate face direct asupra organului afectat, sau chiar direct in tumora, pentru a se obtine o concentratie mai buna a citostaticului la nivelul tumorii si pentru a diminua efectele adverse in restul organismului. Aceasta se face cateterizand o artera care iriga tumora sau organul respectiv.

Alteori cateterul poate fi plasat in lichidul spinal, in vezica urinara, in cavitatea abdominala sau in ficat.
Tratamentul se poate face zilnic, saptamanal sau lunar, in functie de tipul de cancer, de scopul tratamentului sau de medicamentele folosite. Deseori este administrata in cicluri ce includ perioade de intrerupere a tratamentului necesare pentru ca organismul sa formeze noi celule sanatoase si sa isi revina dupa curele de chimioterapie efectuate.

Efectele secundare ale chimioterapiei


Efectele adverse aparute in urma tratamentului chimioterapic sunt consecinta mecanismului prin care citostaticele functioneaza. Ele au ca scop distrugerea celulelor canceroase, adica a acelor celule care au o rata foarte mare de diviziune. Insa in organism exista si alte celule care se multiplica rapid si care sunt afectate de chimioterapie, in afara de celulele tumorale.

Celulel normale care se divid rapid si sunt „victimele colaterale” ale tratamentului cu citostatice sunt celelele din sange, celulele din tubul digestiv, celulele aparatului reproducator si celulele din foliculii pilosi. De aici rezulta cele mai frecvente reactii adverse ale chimioterapiei: caderea parului, senzatia de greata si varsaturile, astenia (datorata anemiei), sangerari, producerea de infectii.

In afara acestora mai sunt si alte organe care sufera in urma chimioterapiei: inima, rinichii, vcezica urinara, plamanii si sistemul nervos.

O persoana nu sufera de toate efectele negative posibile, unele persoane chiar foarte putin sau deloc. Severitatea simptomelor variaza de la persoana la persoana, in functie de tipul de chimioterapie si de modul in care organismul reactioneaza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.