Setari Cookie-uri

Cum sa prevenim cancerul colorectal

Preventia cancerului colorectal inseamna reducerea pe cat posibil a factorilor de risc implicati in aparitia acestei boli. Actiunea acestor factori a fost corelata cu cresterea sanselor unei persoane de a face neoplazia. Factorii incriminati tin atat de organismul persoanei dar si de mediu si de stilul de viata. Ceea ce este cel mai important este sa-i cunoastem pe cei asupra carora putem interveni, prin schimbari ale stilului de viata, ale dietei, comportamentului etc.

Dieta. Cancerul colorectal se asociaza cu o dieta saraca in fibre si bogata in grasimi si calorii. Studiile au aratat o mai mare corelatie intre consumul de carne rosie sau carne procesata si cancerul colonic. Dieta tipic occidentala predispune la aceasta afectiune mai mult decat dieta populatiilor din tarile in curs de dezvoltare. Se pare ca o persoana care se muta intr-o tara occidentala si adopta dieta vestica, are parte de o cresterea a riscului de cancer colorectal.
O viata sedentara. Persoanele inactive au sanse mai mari sa faca boala.
• Obezitatea;
• Fumatul;
• Consumul de alcool.

Masuri de preventie

Controalele regulate pentru cancerul de colon raman astazi cea mai eficienta metoda de preventie si depistare a cancerului de colon cat mai precoce. Aceste controale trebuie sa inceapa la varsta de 50 de ani pentru persoanele cu risc mediu. Exista mai multe metode de depistarea a cancerului de colon, fiecare cu beneficiile si lipsurile sale:

Citește și:

• Testul sangerarilor oculte – efectuat anual, pune in evident prezenta urmelor de sange in scaun, atunci cand hemoragia digestiva nu este suficient de mare pentru a sesiza cu ochiul liber modificariledin scaun. Prezenta sangelui in scaun este intotdeauna patologica, iar in lipsa unei boli inflamatorii ea ridica suspiciunea de cancer.
• Sigmoidoscopie – se efectueaza la odata la 5 ani si permite vizualizarea directa a peretilor colonului;
• Tranzit baritat – o data la cinci ani;
• Colonoscopie – o data la zece ani;
• Colonoscopie virtuala

Pentru persoanele cu un risc ridicat de a face cancer colonic aceste controale trebuie sa fie mai dese si debutul lor mai devreme de 50 de ani.

Schimbarile din dieta sunt esentiale pentru prevenirea cancerului colonic

• Consuma cat mai multe fructe, legume si cereale integrale. Acestea contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care au un rol important in preventia cancerului colorectal. Consuma cel putin cinci portii de leguem si fructe in fiecare zi si incearca sa variezi cat mai mult alimentatia zilnica.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.