Setari Cookie-uri

Cum sa prevenim cancerul colorectal

Preventia cancerului colorectal inseamna reducerea pe cat posibil a factorilor de risc implicati in aparitia acestei boli. Actiunea acestor factori a fost corelata cu cresterea sanselor unei persoane de a face neoplazia. Factorii incriminati tin atat de organismul persoanei dar si de mediu si de stilul de viata. Ceea ce este cel mai important este sa-i cunoastem pe cei asupra carora putem interveni, prin schimbari ale stilului de viata, ale dietei, comportamentului etc.

• Renunta la grasimi, mai ales cele de origine animala. Sursele de grasimi animale, precum carnea rosie, contin cantitati mari de acizi grasi saturati, inplicati, conform unor studii, in aparitia cancerului colorectal. Alte alimente care contin grasimi saturate sunt produse animale precum laptele, branza dar si uleiuri vegetale precum cel de cocos sau de palmier.

• Manaca suficiente de diversificat pentru a acoperi necesitatile organismului in materie de vitamine si antioxidanti. S-a constatat ca mai multe vitamine si minerale pot scadea riscul de cancer colorectal. Desi nu exista dovezi stiintifice solide asupre acestei legaturi, o dieta cat mai variata nu face rau, ci are efecte benefice. Vitaminele si mineralele despre care se crede ca pot lupta impotriva cancerului colorectal sunt vitamina B6, calciul, acidul folic si magneziul. Surse alimentare sanatoase de calciu includ laptele degresat si alte produse dietetice, crevetii, tofu si sardinele cu oase. Magneziul se gaseste abundent in legumele cu frunze verzi, nuci, mazare si fasole. Vitamina B6 o puteti lua din cereale, spanac, mazare, morcovi, cartofi si carne. Acidul folic este varianta sintetica a vitaminei B9 si este folosit in produsele de panificatie fortifiate, cereale si suplimente. Vitamina B9 se gaseste in mod natural in vegetalele cu frunze verde inchis precum spanacul, laptuca, broccoli dar si in pepene, banane si sucul de portocale.

Citește și:

• Limiteaza consumul de alcool. Recomandarile medicilor se refera la nu mai mult de un pahar pentru femei si doua pentru barbati, in fiecare zi.

• Renunta la fumat. Fumatul este un factor de risc si pentru cancerul de colon pe langa multe alte boli si neoplazii. Astazi exista numeroase metode care sa te ajute sa renunti la fumat.

• Fa miscare zilnic si mentine o greutate adecvata. Este important sa ai parte zilnic de cel putin 30 de minute de activitate fizica.Exercitiile nu trebuie sa fie intense ci moderate, dar cel mai important este sa le faci cu regularitate. Deosebit de benefic este mersul zilnic pe jos cativa kilometrii, pentru ca te ajuta sa-ti menti forma fizica, sa-ti controlezi greutatea si sa combati sedentarismul.
Exista o serie de medicamente care s-au dovedit capabile sa protejeze de leziuni precanceroase sau de cancer colorectal. Inca nu exista suficiente dovezi asupra eficientei lor, de aceea ele nu se recomanda persoanelor care au un risc mediu de cancer colorectal. Insa pentru cei cu risc ridicat de cancer, se paote lua in discutie un tratament profilactic cu urmatoarele medicamente:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.