Setari Cookie-uri

Cum sa prevenim cancerul colorectal

Preventia cancerului colorectal inseamna reducerea pe cat posibil a factorilor de risc implicati in aparitia acestei boli. Actiunea acestor factori a fost corelata cu cresterea sanselor unei persoane de a face neoplazia. Factorii incriminati tin atat de organismul persoanei dar si de mediu si de stilul de viata. Ceea ce este cel mai important este sa-i cunoastem pe cei asupra carora putem interveni, prin schimbari ale stilului de viata, ale dietei, comportamentului etc.

• Aspirina. Folosirea unor doze regulate, zilnice, de aspirina reduc riscul de formare a polipilor si cancerului colonic. Dozele necesare sunt destul de mari si trebuie administrate pe o perioada lunga, din acest motiv decizia trastamentului profilactic cu aspirina trebuie bine cantarit din pricina reactiilor adverse gastrointestinale pe care aspirina le da.

• Alte inflamatoare nesteroidiene. Aceasta clasa de medicamente mai include pe langa aspirina si ibuprofenul sau naproxenul. SI pentru acestea a fost pusa in evidenta o legatura cu reducerea riscului de cancer colorectal. La fel ca la aspirina, utilizarea lor pe termen lung este insotita frecvent de efecte secundare digestive si uneori si cardiace.

• Celecoxibul. Este un medicament similar antiiflamatoarelor nesteroidiene, folosit ca analgetic. Folosirea lui implica riscuri cardiace.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.