Alaptarea este modul optim de hranire a nou-nascutului si ea trebuie sustinuta, promovata si protejata in mod activ. Laptele matern contine tot ceea ce este important pentru cresterea si dezvoltarea copilului in primele luni de viata. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Romana de Pediatrie sustin alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Daca mama are o cantitate suficienta de lapte care sa asigure o crestere corespunzatoare a copilului, iar dieta ei este adecvata, nu exista contraindicatii pentru alaptare. Exista situatii insa cand alaptarea nu este posibila. Mastita si fisurile mamelonului pot fi prevenite prin ingrijirea atenta si la timp a sanilor. Infectiile materne reprezinta insa o contraindicatie a alaptarii. Astfel nu ar trebui sa alapteze o mama cu septicemie, tuberculoza activa, febra tifoida, cancer de san, infectie HIV sau malarie (1).

formule de lapte sugari

Sugarii ce nu pot fi alaptati trebuie sa primeasca lapte care are ca scop suplinirea laptelui matern, special produs astfel incat sa satisfaca cerintele nutritionale ale sugarului in primele luni de viata pana la introducerea alimentatiei solide. Acest lapte poate fi formula de lapte, produs alimentar derivat din laptele de vaca sau de la alte animale, sau lapte de vaca si trebuie sa contina cantitatea minima din toti nutrientii cunoscuti a fi necesari sugarului.

Ce trebuie sa stii despre formulele de lapte

Pe plan international exista o colectie de standarde, norme si coduri de practica care reglementeaza productia de alimente si siguranta alimentara si care sunt elaborate de Comisia Codex Alimentarium sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In anul 1951 a fost adoptat Codex Standard 72 ce defineste cerintele minime ale unei formule de lapte astfel incat sa asigure nevoile nutritionale ale sugarilor sanatosi de la nastere pana la varsta de 1 an (2).

Formulele de lapte au fost adaptate necesarului nutritional caracteristic fiecarei varste si particularitatilor biologice ale copiilor.

Foto: formule de lapte la sugar @ Shutterstock.com

Ce ar trebui sa stii despre ANEMIA FERIPRIVA
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: