Setari Cookie-uri

Cum alegi formula de lapte potrivita - tot ce trebuie sa stii de la specialisti

Sanatatea copilului tau nu este destin, ci se afla in mainile tale. Tu o poti influenta printr-o nutritie precis adaptata nevoilor micutului in fiecare stadiu de dezvoltare.

Astfel, exista formule de lapte de inceput si de continuare, formule adaptate si partial adaptate si formule speciale.

Formulele de inceput se adreseaza sugarilor normoponderali cu varsta de 0-6 luni asigurandu-le necesarul nutritional caracteristic acestei varste.

Formulele de continuare sunt formule de lapte pentru sugarii ce au inceput diversificarea, constituind principalul aliment lichid intr-o dieta ce se modifica progresiv pe masura ce sunt introduse alimentele complementare.

formule de lapte sugari

Formulele adaptate sunt diferite de laptele de vaca prin raportul optim de proteine si calciu si fosfor, adaus de aminoacizi esentiali si de vitamine si minerale, precum si inlocuirea grasimilor animale cu acizi grasi nesaturati. Formulele partial adaptate contin in afara de lactoza si alte polizaharide.

Dar formula de lapte trebuie adaptata si situatiilor particulare precum anumite afectiuni ale sugarului.

Citește și:

Formule de lapte speciale

Astfel, exista formule de lapte delactozate destinate sugarilor cu intoleranta la lactoza sau aflati in convalescenta unei enterocolite acute.

In cazul sugarilor cu alergii la proteinele laptelui de vaca pot fi folosite formule hipoalergenice care contin proteine imunoreactive in proportie de mai putin de 1% din totalul resurselor proteice. Acest deziderat este atins prin desfacerea proteinelor de diverse grade pana la nivel de aminoacizi (formule partial hidrolizate, intensiv hidrolizate si formule cu aminoacizi).

Nu in ultimul rand, sugarii cu intoleranta severa si persistenta la lactoza si cei cu galactozemie necesita excluderea completa a lactozei din alimentatie si in acest sens sunt folosite formule de lapte cu proteine din soia, inferioare calitativ proteinelor laptelui de vaca si cu concentratii mari de fitati si aluminiu posibil daunatori.

Citește și:

Recent au fost lansate formule de lapte ce contin prebiotice, oligozaharide ce stimuleaza dezvoltarea uneia sau unui numar limitat de bacterii in colon (3) sau probiotice ce reprezinta bacteriile “prietenoase”, benefice sanatatii.

Foto: alaptarea artificiala la copil @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.