Setari Cookie-uri

Cum alegi formula de lapte potrivita - tot ce trebuie sa stii de la specialisti

Sanatatea copilului tau nu este destin, ci se afla in mainile tale. Tu o poti influenta printr-o nutritie precis adaptata nevoilor micutului in fiecare stadiu de dezvoltare.

Laptele de vaca este o alternativa la formulele de lapte. Desi in prezent se recomanda a fi evitat inainte de varsta de 1 an, exista inca multe familii ce adopta aceasta practica in special datorita statusului economic scazut. Compozitia laptelui bovin este mult diferita de necesarul nutritional al sugarului, prezentand de 3 ori mai multe proteine si de doua ori mai mult sodiu decat dozele recomandate. De asemenea acest lapte contine doar 2/3 din necesarul de fier si 1/3 din cel de acid linoleic, acid gras esential implicat in dezvoltarea neurologica normala.

formule de lapte sugari

In plus, laptele de vaca creste riscul de sangerare digestiva si astfel contribuie la aparitia anemiei feriprive.

Intrucat avantajul economic al laptelui de vaca este evident, trebuie sa existe o politica de sanatate care sa vina in ajutorul familiilor nevoiase.

Asa cum se poate observa, exista o gama larga de optiuni de inlocuire a laptelui matern atunci cand aceasta situatie este inevitabila. Laptele trebuie ales cu grija pentru a raspunde atat necesarului nutritional cat si particularitatilor fiecarui copil in parte astfel incat cresterea si dezvoltarea sugarului sa fie armonioase.

Citește și:

***

Referinte

1. William C. Heird. The Feeding of Infants and Children in Kliegman: Nelson Textbook of Pediatrics, 2007 Saunders.
2. Codex Alimentarius: Codex Standard for Infant Formula. Codex Stan 72-1981.198
3. Agostoni C et al. Comitetul ESPGHAN pentru nutritie: Probioticele in produsele dietetice pentru copii: comentariul comitetului ESPGHAN pentru nutritie, Jurnalul de Gastroenterologie si Nutritie Pediatrica 2004; 38:365-374.

Foto: alaptarea cu lapte praf @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.