Setari Cookie-uri

9 Sfaturi pentru a infrunta caldura

Vara este in toi si zilele toride ne pot influenta serios felul in care ne simtim, randamentul, buna dispozitie si, de ce nu, imaginea. Caldura reprezinta un factor de stres pentru organism si avem nevoie de energie pentru a infrunta temperaturile ridicate, pentru a minimaliza raspunsul sistemic al organismului si a inlatura raul produs de caldura. In cazul persoanelor sensibile sau suferinde de unele boli cronice, cum ar fi cele ale aparatului cardio-vascular, caldura reprezinta un adevarat dusman al starii de sanatate si poate pune in pericol chiar viata. De aceea este necesar sa cunoastem cateva reguli simple insa deosebit de utile pentru a preveni efectele nedorite ale caldurii asupra organismului.

2. Dusurile caldute

Pentru a va racori pielea si a elimina substantele excretate prin transpirtie dusurile caldute (nu fierbinti dar nici reci) sunt excelente. De cateori aveti ocazia nu ezitati, iar daca aveti langa voi o piscina sau, de ce nu, marea, puteti efectua bai frecvente.

3. Climatizarea

Incercati sa stati cat mai mult in zone climatizate, racoroase, in mijloace de trasnport cu aer conditionat, astfel incat sa evitati atmosfera foarte calda din timpul zilei.

4. Imbracaminte adaptata

Este recomandata imbracamintea din fibre naturale (bumbac, in, matase) care lasa pielea sa respire si absoarbe umezeala. De asemenea este bine sa evitati hainele stramte care ingreuneaza atat fluxul sanguin subcutanat cat si aerisirea pielii. Hainele trebuie sa aiba maneci lungi si sa acopere picioarele (fuste lungi, pantaloni lungi) pentru a evita arsurile solare. Purtati palarii, sepci sau umbrele pentru soare.

Citește și:

5. Mancarea

Regimul de vara trebuie sa fie unul usor, bazat cat mai mult pe alimente naturale in strare proaspata, ca fructe si legume. Consumul de grasimi si carbohidrati trebuie sa fie minimal, evitand cascavalul, carnea de porc, mezelurile, untul, margarina. Se recomanda sa gatiti cu ulei de masline si macar la masa de pranz langa carne de pui sau peste sa aveti o granitura de legume.

6. Evitati iesirile din miezul zilei

Intre orele 11:00 si 16:00 nu este recomandat sa iesiti sau macar realizati drumuri scurte. Luati-va masurile de protectie: apa, brumizatoare, haine adecvate.

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.