Ateroscleroza este o boala ce provoaca spaima daor la simpla auzire a denumirii sale, fiind declarata ca principalul factor de deces in tarile dezvoltate. Se tot vorbeste despre colesterol, colesterol “bun” si colesterol “rau”, insa cati dintre noi stim cu adevarat ce este colesterolul si ca cel “bun” si cel “rau” nu reprezinta de fapt colesterol, ci alte fractiuni lipidice?

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Am sesizat ca adesea se vorbeste despre colesterol, izolandu-l de restul fractiunilor lipidice, oamenii intelegand ca tot ce contine colesterol e rau. Din fericire nu e chiar asa, ba din contra, colesterolul are roluri foarte importante in organism si vom dezbate imediat, mai jos, aceasta problema neinteleasa.

Ce sunt lipidele si cum ajung ele in organism?

Explicat cat mai sumar, caci nu-mi propun o lucrare de specialitate in acest articol, grasimile alimentare sunt de mai multe feluri, noi le stim ca fiind saturate, respectiv nesaturate. Odata ajunse la nivel intestinal, numai sub influenta sucurilor biliare, sunt absorbite si ajung in prima statie sanguina, mai exact cea hepatica. In ficat se produc anumite procese metabolice, grasimile fiind impartite in colesterol si trigliceride. Mai apoi trigliceridele si colesterolul formeaza impreuna lipoproteinele, caci aceste grasimi se alatura proteinelor sanguine, care sunt, sa zicem, si un fel de transport, doar asa pot patrunde in sange si pot fi transportate la tesuturile care au nevoie de ele.

Deci, pana acum, am ajuns cu grasimile in sange. Ei, de aici intervine problema cu grasimile, caci ele vor trebui sa iasa din sange sa ajunga la celule si asta nu se produce oricum. Iata ce se intampla: lipoproteinele se vor scinda in trei fractiuni lipidice (grase) – LDL (Low Density Lipoprotein), VLDL (very Low Density Lipoprotein) si HDL (Hight density liporotein). VLDL ne intereseaza mai putin in producerea aterosclerozei, insa LDL si HDL sunt definitorii.

Ce este ateroscelroza si cum evolueaza?

Aici intervine tipul grasimilor pe care le-am mancat noi, saturate respectiv nesaturate, pentru ca in functie de ce au fost se obtine un procent intre cele trei fractiuni, respectiv, ceea ce ne intereseaza pe noi, LDL/HDL. LDL poate sa treaca prin vasul arterial spre celule, dar e incorect spus, pentru ca el nu va reusi sa strabata in totalitate peretele vasului arterial ci se va bloca aici. Pentru a-l elimina vin local celulele sistemului imun care vor sa “faca curat”, si acestea sunt macrofagele. Ele inglobeaza prin fagocitoza moleculele lipidice, insa din pacate macrofagele nu dispun de elemente intracelulare care sa digere aceste grasimi, asadar se umplu de grasimi si in final mor, eliberand grasimile tot acolo unde le-au papat, adica in peretele vasului.

Colesterol marit: cauze, tratamente si dieta
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: