Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre colesterol si ateroscleroza

Ateroscleroza este o boala ce provoaca spaima daor la simpla auzire a denumirii sale, fiind declarata ca principalul factor de deces in tarile dezvoltate. Se tot vorbeste despre colesterol, colesterol “bun” si colesterol “rau”, insa cati dintre noi stim cu adevarat ce este colesterolul si ca cel “bun” si cel “rau” nu reprezinta de fapt colesterol, ci alte fractiuni lipidice?

Fiind din nou “mizerie” vin alte macrofage cu acelasi “gand” de a “face curat”, dar evident ca si ele vor esua precum suratele lor dinainte. Pana la urma local se formeaza o aglomerare de lipide si macrofage, urmand sa intervina alte procese, se formeaza retele de fibre musculare netede, pana la urma tot conglomeratul se mareste destul de mult, formand placa de aterom, care ulterior se tot mareste pana ajunge sa proemine in interiorul vasului arterial. Artera incepe sa-si micsoreze lumenul (spatiul cilindric prin care circula sangele) din ce in ce mai mult, astfel prin ea trece din ce in ce mai putin sange care cara oxigen la tesuturi, deci in final la tesuturi ajunge din ce in ce mai putin oxigen (inschemie). Cum nicio celula nu poate trai fara oxigen, toate aceste tesuturi insuficient oxigenate incep sa fie usor-usor distruse pana se formeaza boala. In cazul arterelor inimii, aceasta ischemie cardiaca duce inevitabil la infarct. Ce trebuie sa retinem: odata trecuta de o anumita evolutie, boala aterosclerotica nu prea mai are leac, de aceea inca de la inceput trebuie sa mancam sanatos sa ajutam curatarea vaselor, care se face fie medicamentos, fie prin consumul lipidelor BUNE, cele care dau mult HDL. Studii medicale de specialitate efectuate pe loturi de populatie din SUA au demonstrat ca boala ateroscleroasa isi incepe evolutia inca din copilarie, mai ales la cei hraniti cu mancare de la fast-food (contin grasimi nesaturate).

Citește și:

Sa ne lamurim ce este HDL, supranumit “colesterolul bun”. Atentie, HDL NU este colesterol, are alta structura chimica. Colesterolul este numai unul. HDL are capacitatea de a curata vasele de LDL, pentru ca HDL vine si aduna LDL si il duce din nou in ficat pentru metabolizare, eliminare etc. Mai exact, HDL impiedica depunderea LDL in vase si formarea placii de aterom.

Asadar, cand ne facem analizele sa aflam cat avem colesterolul, de multe ori, daca valorile lui sunt sub 200, este irelevant rezultatul fata de riscul aterosclerotic pentru ca trebuie determinate obligatoriu si HDL respectiv LDL. Altfel s-ar putea sa fiti degeaba linistiti ca aveti colesterol in limite normale, daca din el rezulta in special LDL si deci boala aterosclerotica se formeaza si evolueaza in voie. Multi oameni cu colesterolul in limite fac infarct miocardic pe fond ischemic. De ce oare? Tocmai am spus raspunsul mai sus.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.