Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre colesterol si ateroscleroza

Ateroscleroza este o boala ce provoaca spaima daor la simpla auzire a denumirii sale, fiind declarata ca principalul factor de deces in tarile dezvoltate. Se tot vorbeste despre colesterol, colesterol bun si colesterol rau, insa cati dintre noi stim cu adevarat ce este colesterolul si ca cel bun si cel rau nu reprezinta de fapt colesterol, ci alte fractiuni lipidice?

Rolurile colesterolului:

El indeplineste multiple roluri la nivelul organismului, motiv pentru care prezenta sa este indispensabila in ciclurile biologice. Plecand de la colesterol se elaboreaza o serie de substante cum ar fi hormoni sexuali, corticosuprarenali, vitamina D3 si acizi biliari. Deasemenea participa si la realizarea structurii membranei celulare si a lipoproteinelor din aceasta.
Colesterolul dirijeaza procesele de transport de o parte si de alta a membranelor celulare in a caror structura intra. El reprezinta 25% din totalul grasimilor care se gasesc in membranele biologice. Prin intermediul sau se confera acestora caracter de stabilitate si de permeabilitate selectiva fata de diversi componenti din mediul intra- sau extracelular. El participa la captarea si inglobarea particulelor straine (microbi, molecule mari). - acest fenomen se intalneste cu precadere la nivelul leucocitelor cunoscute pentru apararea antiinfectioasa. El contribuie deasemenea si la deplasarea celulelor mobile. Daca concentratia lui creste, membrana se rigidizeaza iar miscarile sunt ingreunate asigurand protectia celulelor fragile.

Citește și:

Care sunt factorii de risc pentru ateroscleroza?

Factorii de risc sau potentatori pentru ateroscleroza sunt:
- Fumatul (produce vasocostrictie, deci favorizeaza ischemia)
- Obezitatea
- Ateroscleroza la membrii familiei sau hipercolesterolemie
- Sedentarismul
- Femeile dupa menopauza: pana la menopuaza femeile sunt protejate fata de aceasta boala de catre hormonii estrogeni, ulterior insa, cand concentratia acestora scade considerabil, femeia pierde aceasta protectie
- Hipertensiunea arteriala (peste 140/90 mmHg este considerata hipertensiune)
- Regimurile alimentare nesanatoase, de la fast-food sau altele care includ multe grasimi, in special cele animale.

Cum prevenim ateroscleroza?

Se recomanda:
- renuntarea la fumat
- adoptarea unui regim sarac in colesterol, in special bazat pe cruditati, fructe, carne de pui sau peste si lactate (contin grasimi sanatoase) precum si cereale integrale. Studii recente au demonstrat ca nu neaparat grasimile sunt atat de nocive, cat si combinarea lor cu dulciuri, de aceea se recomanda sa evitati cat mai mult carbohidratii sin orez alb, paste fainioase sau alte preparate cu faina sau cremele de prajituri, frisca, zahar.
- renuntarea la o viata sedentara si realizarea de efort fizic aerob - moderat (de exemplu jogging)
- reglarea tensiunii arteriale in cazul in care aceasta este crescuta
- mentinerea unei greutati sanatoase
- tratarea eventualelor boli.

Citește și:

Va invit sa urmariti acest video ce cuprinde informatiile uzuale pe care ar trebui sa le aveti cu privire la colesterol si ateroscleroza.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.